MENU

Slovenskí vojaci budú pôsobiť v Pobaltí

Bezpečnostná rada a vláda včera schválili vyslanie slovenských vojakov do Pobaltia v rámci tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti NATO (eFP). V prípade súhlasu Národnej rady SR Slovensko vyšle v druhej polovici roka 2018 do Lotyšska do 152 slovenských vojakov.

„Pridáme sa tak k spojencom a ku konceptu, ktorý bol schválený na samite NATO vo Varšave v júli 2016. Jeho zámerom je demonštrovať solidaritu spojencov, odhodlanie a schopnosť reagovať na akúkoľvek prípadnú agresiu. Samozrejme aj týmto krokom opätovne potvrdíme, že sme aktívnym členom NATO,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš.

Slovenskí vojaci budú v rámci bojovej skupiny tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti NATO pod velením Kanady pôsobiť vo výcvikovom priestore Adaži v Lotyšsku. Príslušníci mechanizovanej roty, prvku velenia a riadenia, podporného prvku v podobe čaty opráv a prevádzky a tímu Vojenskej polície budú do Pobaltia vyslaní na dve šesťmesačné rotácie.

V Lotyšsku pôsobia už od novembra 2017 dvaja slovenskí styční dôstojníci, ktorí pripravujú podmienky na plánované pôsobenie našich vojakov v tejto krajine. Návrh príspevku Slovenskej republiky do eFP schválila vláda SR v máji minulého roka. Následne tento záväzok deklarovala slovenská delegácia na tzv. minisamite vo Varšave.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.