MENU

Keď veliteľ „kubákov“ riadi výcvik jednotiek

Články zo života a výcviku vojenských jednotiek opisujú nasadenie, približujú aktivity a vykresľujú odhodlanie v mnohých odbornostiach Ozbrojených síl SR. A niekedy je potrebné ich vytvoriť, aby v prvom rade vzdali hold náročnosti a sebazapreniu.

Na dni 5. – 22. februára veliteľ 2. protilietadlovej raketovej skupiny podplukovník Radek Ptáčník nariadil svojim špecialistom intenzívny výcvik obslúh operátorov rádiolokačných prostriedkov kompletu 2K12 Kub a obslúh spojovacích prostriedkov. To ešte netušil, aké budú podmienky nepriaznivé.

Jednotke boli pre rok 2018 nastavené rozhodujúce úlohy, jednou z nich je udržať dosiahnutú úroveň PVO kritickej infraštruktúry a zároveň cieľ spôsobilostí NATO. Aj preto bol výcvik zameraný na zladenie operátorov rádiolokátorov s operátormi odpaľovacích zariadení vyzbrojených raketami s palubnou aparatúrou pri vyhľadávaní a ničení vzdušných cieľov vo vyhliadke najbližšieho cvičenia Tobruq Legacy. A aby bol naplnený aj koeficient náročnosti, počas celého výcviku zápasili s elektronickým rušením, výpadkami systémov, ale aj s mrazom, nárazovým vetrom a snežením.

Technika a obsluhy trpeli členitosťou terénu a sťaženými klimatickými podmienkami a problémy sa objavovali takmer nepretržite. Výpadky rôznych druhov spojenia, ale aj občasné technické problémy na zložitej elektronickej technike boli na dennom poriadku a obsluhy spolu so skupinou opráv špeciálnej techniky ich museli nepretržite odstraňovať aj v týchto zložitých podmienkach. Nízka personálna obsadenosť navyše donútila veliteľov skladať obsluhy z viacerých jednotiek.

Je vecou odbornej cti, že aj napriek všetkým prekážkam dokázali jednotky plrb naplniť úlohy intenzívneho výcviku a efektívne využiť letové úsilie spolupôsobiacich vojenských pilotov. Aj vďaka ich odhodlaniu sa ďalšia etapa prípravy jednotiek 2K12 Kub skončila s výbornými výsledkami.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: mjr. Peter Čief /r
Foto: Protilietadlová raketová brigáda Nitra, Ozbrojené sily SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.