MENU

Plánovacia konferencia cvičenia Toxic Valley 2017

V dňoch 6. až 7. februára sa konala v priestoroch GŠ OS SR úvodná plánovacia konferencia (IPC) pre už v poradí šiesty ročník medzinárodného cvičenia odberových tímov (SICA) a mobilných chemických laboratórií – Toxic Valley 2018 (TOVY18). Cvičenie je v gescii generálneho štábu a je unikátnym cvičením v oblasti RCHBO v Európe. O tejto skutočnosti svedčí aj rýchlo stúpajúci záujem partnerských krajín.

Na úvodnej plánovacej konferencii sa zúčastnili zástupcovia z OS SR, C-IED COE Madrid, JCBRND COE Vyškov, Belgicka, Česka, Francúzska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rakúska, Slovinska, USA a Spojeného kráľovstva.

Na začiatku rokovania s medzinárodnými partnermi bolo vyhodnotené predchádzajúce cvičenie TOVY17 so zameraním na poznatky a skúsenosti z procesu plánovania , samotného vykonania cvičenia a procesu validácie štandardov AEP-66 (STANAG 4701) a CBR Forensic and Training Concept. Validácia štandardov v predchádzajúcom ročníku vyvolala veľký záujem v odborných kruhoch NATO a po prezentovaní výstupov z cvičenia na medzinárodných pracovných rokovaniach zarezonovala až na úrovni NATO International Military Staff (IMS). V tomto roku OS SR boli opätovne požiadané, aby bol zakomponovaný ďalší experimentálny cieľ do cvičenia Toxic Valley 2018.

V úvodnej fáze plánovania bola predbežne potvrdených účasť 8 odberových tímov, 4 mobilných identifikačných laboratórií, 3 WIT (Weapons Inteligence Team) tímov, 13 pozorovateľov a 12 členov do medzinárodného EVAL tímu celkovo z 11 krajín a troch centier výnimočnosti NATO (C-IED, EOD, CBRN). Hlavná plánovacia konferencia sa uskutoční 11. – 12. Apríla v Bratislave.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: OdBPO ŠbSP GŠ, Ozbrojené sily SR /r

Súvisiaci článok:
Pracovné rokovanie Framework Nation Concept Subcluster CBRN Exercises

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.