MENU

Novela zákona o brannej povinnosti

prešla prvým čítaním


Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky včera v prvom čítaní prerokovali novelu zákona o brannej povinnosti. V prípade jej schválenia budú vojaci zaradení do aktívnych záloh cvičiť už od mája 2018 podľa nových, atraktívnejších podmienok. Novelu z dielne rezortu obrany schválila Bezpečnostná rada SR a vláda v novembri minulého roka.

Novela zákona vznikla po skúsenostiach z pilotného projektu, keď sa Ozbrojeným silám SR nepodarilo naplniť potrebné a stanovené počty. Projekt aktívnych záloh je ako súčasť obranyschopnosti štátu jednou z priorít rezortu, ako aj Slovenskej národnej strany. Na základe požiadaviek ozbrojených síl preto ministerstvo obrany vypracovalo novelu zákona, vďaka ktorej budú mať lepšie podmienky napríklad aj samostatne zárobkovo činné osoby.

Zmeny sa týkajú aj možnosti zaradenia vojakov do aktívnych záloh. Po novom do nich bude môcť byť zaradený aj vojak v zálohe, ktorý dosiahol vojenskú hodnosť o jeden stupeň nižšiu alebo o dva stupne vyššiu, než aká sa vyžaduje na výkon funkcie, do ktorej má byť zaradený.

Medzi novinky pribudla refundácia miezd nielen zamestnancom, ale napríklad aj samostatne zárobkovo činným osobám. Zmeny sa pozitívne dotknú aj zamestnávateľov. Za čas neprítomnosti zamestnanca v prospech aktívnych záloh im budú preplácané výdavky spojené s platením sociálneho a verejného zdravotného poistenia. Novela zároveň konkretizuje platové podmienky vojakov aktívnych záloh. Po novom budú mať nárok na pomernú časť hodnostného platu len za dobu účasti na pravidelnom cvičení alebo plnení úloh v prospech Ozbrojených síl SR.

Novinkou je úprava ustanovení pri neprítomnosti vojaka aktívnych záloh na pravidelnom cvičení, ako aj jeho povinnosť hlásiť zmeny v súvislosti s podmienkami zaradenia veliteľovi.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.