MENU

Náčelník GŠ OS SR na zasadaní NATO

Generál Milan Maxim sa v dňoch 16. a 17. januára 2018 zúčastnil v Bruseli na pravidelnom januárovom zasadaní Vojenského výboru NATO.

Úvodná časť zasadania bola zameraná na bezpečnostné výzvy v južnom susedstve Aliancie. V kontexte aktuálnej bezpečnostnej situácie v regiónoch Stredného východu a severnej Afriky náčelníci generálnych štábov prerokovali možnosti pre širšie zapojenie Aliancie do boja proti medzinárodnému terorizmu a pri podpore regionálnych partnerov NATO, ktorých existenciu dlhodobo ohrozuje tzv. Islamský štát.

Osobitnú pozornosť venovali náčelníci generálnych štábov možnostiam aliančnej podpory budovaniu obranných kapacít v Iraku a v Afganistane. Ako generál Maxim uviedol vo svojom vystúpení: „… nasadením mobilného výcvikového tímu pre odmínovanie a prípravou vyslania ďalších dvoch tímov vojenských expertov Ozbrojené sily SR významne prispievajú k úsiliu Aliancie pri budovaní obranných kapacít Iraku po porážke tzv. Islamského štátu.“

Ťažiskovou témou prvého dňa rokovania bola adaptácia Veliteľskej štruktúry NATO. Náčelníci generálnych štábov sa oboznámili s aktuálnym stavom prípravy adaptácie Veliteľskej štruktúry NATO a prerokovali návrhy strategických veliteľov NATO na implementáciu navrhovaných zmien vo veliteľských štruktúrach NATO.

Úvod druhého dňa zasadania bol venovaný spolupráci NATO s Ukrajinou a Gruzínskom. Náčelníci generálnych štábov Ukrajiny a Gruzínska informovali Vojenský výbor NATO o aktuálnej bezpečnostnej situácii vo svojich krajinách a o pokroku, ktorý Ukrajina a Gruzínsko dosiahli pri implementácii reforiem rezortov obrany a ozbrojených síl od ostatného rokovania v januári 2017. Vojenský výbor NATO následne prerokoval možnosti pokračovania podpory NATO pri reformách obranných sektorov týchto partnerov vrátane aliančného zvereneckého fondu na podporu budovania kapacít EOD v ozbrojených silách Ukrajiny, v rámci ktorého Slovenská republika plní úlohu vedúcej krajiny.

Generál Milan Maxim využil prítomnosť v Bruseli na stretnutie aj s profesionálnymi vojakmi, pôsobiacimi na Stálej delegácii SR pri NATO a vo vojenských štruktúrach NATO v Bruseli, na ktorom zhodnotil plnenie hlavných úloh ozbrojených síl v roku 2017 a informoval o hlavných prioritách pre rok 2018, ktorý sa bude niesť v znamení významných výročí. Pri príležitosti 25. výročia vzniku Ozbrojených síl Slovenskej republiky generál Maxim odovzdal vybraným profesionálnym vojakom pamätnú medailu ministra obrany Slovenskej republiky.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU

Text: ÚVP, Ozbrojené sily SR /r
Foto: NATO

Súvisiaci článok:
Generál Bečvář jednal se svými aliančními protějšky v Bruselu o vojenských prioritách

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.