MENU

Do operácie SOPHIA odchádza desať policajtov

Minister obrany Peter Gajdoš sa v piatok 15. decembra v priestoroch Odboru výcviku a kynológie Vojenskej polície Vlkanová rozlúčil s príslušníkmi Vojenskej polície, ktorí budú najbližších šesť mesiacov plniť úlohy v rámci operácie EUNAVFOR MED Sophia II. Tak ako v prípade prvej rotácie, aj tentoraz bude úlohy plniť 10 vojenských policajtov.

„Verím, že príslušníci Vojenskej polície nadviažu na prácu svojich predchodcov a potvrdia, že Slovensko jednoznačne patrí k elite z hľadiska plnenia úloh v operáciách a misiách medzinárodného krízového manažmentu,“ povedal šéf rezortu obrany. Zároveň pripomenul, že zámer pôsobiť v Stredozemnom mori v tzv. boarding teame na lodi pod nemeckým velením sme deklarovali ešte počas neformálneho stretnutia ministrov obrany Európskej únie v Bratislave, počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ. “A náš záväzok jednoznačne splníme, pretože na bezpečnosti nám záleží a aktívne sa na jej zabezpečení podieľame,” zdôraznil.

Ako doplnil riaditeľ Vojenskej polície plukovník Michal Migát, vojenskí policajti, ktorí budú plniť úlohy v operácii Sophia, absolvovali v uplynulých mesiacoch náročný výcvik. “Skladal sa z dvoch častí. Okrem Slovenska prebiehala časť aj v Nemecku, kde sa vo výcvikových centrách pripravovali aj priamo na lodiach tak, aby boli pripravení na všetky situácie,” povedal.

Cieľom operácie EUNAVFORMED Sophia je zastaviť pašovanie ľudí z afrických štátov do Európy v súvislosti s migračnou krízou. Prvú rotáciu Slovensko vyslalo plniť úlohy v auguste tohto roka.

Minister Gajdoš v piatok vo Vlkanovej odovzdal príslušníkom Vojenskej polície aj nové auto pre potreby služobnej kynológie, ktoré nahradí doteraz používané takmer 15-ročné vozidlo

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a video: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiaci článok:
Minister Gajdoš navštívil vojenských policajtov v operácii SOPHIA, priniesol im vianočný stromček

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.