MENU

Rokovanie špecialistov RCHBO OS SR a AČR

Dňa 12. decembra 2017 rokovali za riadenia náčelníka odboru bojovej podpory operácií Štábu strategického plánovania GŠ OS SR plukovníka Miroslava Ofčaroviča špecialisti RCHBO OS SR a Armády ČR v Bratislave. Delegáciu chemikov Armády ČR viedol náčelník chemického vojska plukovník gšt. Ondřej Havel.

Cieľom rokovania bolo prediskutovať spoluprácu v oblasti spoločného vzdelávania dôstojníkov RCHBO v rámci inžinierskeho štúdia Univerzity obrany v Brne (UNOB), prezentovať stav spôsobilostí RCHBO, prediskutovať možnú účasť na spoločných cvičeniach OS SR a Armády ČR a rozvoji spôsobilostí RCHBO v rámci medzinárodnej iniciatívy Framework Nation Concept CBRN Protection Cluster.

Veľmi signifikantným bodom rokovania bola ponuka Armády ČR pre možnosť štúdia kadetov Akadémie ozbrojených síl na Univerzite obrany v Brne v špecializácii chemik, ktorú prezentoval riaditeľ Ústavu ochrany proti ZHN UNOB plukovník Zdeněk Skaličan. V súčasnej dobe je nedostatok kvalifikovaných dôstojníkov RCHBO v OS SR, a preto je táto ponuka vysokoškolského inžinierskeho štúdia veľmi vítaná. V rámci spoločnej účasti na cvičeniach so zameraním na RCHBO bola prediskutovaná kontinuálna spolupráca na cvičeniach Toxic Valley 2018, Toxic Lance 2018 a Coronat Mask 2018. Okrem výcviku malých jednotiek špecializácie RCHBO je prioritou špecialistov RCHBO OS SR aj príprava štábnych dôstojníkov RCHBO na plánovanie a riadenie operácií. Prvou možnosťou pre takúto prípravu bude cvičenie Coronat Mask 2018 a pre rok 2019 bola ponúknutá OS SR účasť na cvičení štábov Yellow Cross 2019 v Liberci (ČR), za riadenia príslušníkov ARCC CBRND BDE HQ.

Bilaterálne rokovanie splnilo svoj účel a potvrdilo záujem oboch strán o spoluprácu pri budovaní spôsobilostí RCHBO.

Text a foto: OdbBPO ŠbSP GŠ, Ozbrojené sily SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.