MENU

Mimoriadna inventarizácia muničných skladov

Ozbrojené sily Slovenskej republiky ukončili mimoriadnu inventarizáciu muničných skladov, ktorú nariadil minister obrany SR Peter Gajdoš po prvých nezrovnalostiach. Podľa prvých záverov orgánov činných v trestnom konaní sa nepreukázalo, že by chýbajúca munícia bola predmetom trestnej činnosti, ale ide o dôsledok nesprávnej evidencie a manipulácie s ňou, ktorá sa datuje až do roku 2006. Na základe nariadenia šéfa rezortu obrany prijali vojaci už viaceré opatrenia.

„Chcem zdôrazniť, že išlo o prvú stopercentnú fyzickú kontrolu munície v histórii našich Ozbrojených síl SR. Skontrolovaný bol každý jeden kus,“ zdôraznil šéf rezortu obrany s tým, že žiadny z jeho predchodcov takúto dôslednú kontrolu nikdy nenariadil. „To znamená, že nikto dnes nemôže tvrdiť, že za neho bolo všetko v poriadku, pretože fyzicky to nikto neskontroloval,“ zdôraznil.

Minister Gajdoš tiež zdôraznil potrebu navrátenia stavu, keď muničné sklady strážili profesionálni vojaci a nie civilisti. „Plne si uvedomujeme vážnosť situácie, preto som náčelníkovi generálneho štábu nariadil, aby tiež prehodnotil požiadavky na stupeň previerky ľudí, ktorí dnes strážia sklady a manipulujú s muníciou,“ povedal. Zároveň ubezpečil, že rezort obrany urobil maximum pre dôsledné vyriešenie stavu chýbajúcej munície. „Boli vypočuté stovky osôb, prijaté viaceré disciplinárne a personálne opatrenia a nie sú vylúčené ďalšie po tom, ako vec uzatvoria orgány činné v trestnom konaní,“ vysvetlil minister.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim informoval, že munícia chýbala v muničnom sklade Trenčín-Kubrá, Sklené a nezrovnalosti s muníciou boli zistené aj v útvaroch v Rožňave a Novákoch. „Komplexnú kontrolu denne vykonávali stovky profesionálnych vojakov a zamestnancov, celkovo za tých takmer 200 dní to bolo približne 7000 osôb,“ uviedol generál Milan Maxim. Zároveň zdôraznil, že v prípade odcudzenej munície išlo podľa doterajších zistení o individuálne zlyhania jednotlivcov, voči ktorým boli vyvodené viaceré personálne a disciplinárne opatrenia a nie sú vylúčené ďalšie. „Prehodnotili sme tiež systém vstupu do skladov s cieľom efektívnej kontroly pohybu muničného materiálu a pripravujeme realizáciu pilotného projektu stráženia muničných skladov vojakmi,“ zdôraznil.

I viceprezident Policajného zboru SR plukovník Jaroslav Málik uviedol, že vyšetrovanie naďalej pokračuje. „Doposiaľ prebiehajúce vyšetrovanie potvrdzuje verziu, že nešlo o vlámanie „zvonku“, ale išlo o zlyhanie osôb, ktoré v muničnom sklade pôsobili. A takisto je tu alternatíva, že došlo aj k evidenčným chybám ešte pri rozdeľovaní republiky pri následnej evidencii tohto materiálu,“ vysvetlil.

Rovnako tak riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry plukovník Peter Hraško uviedol, že doteraz sa nepotvrdila spojitosť chýbajúcej munície z vojenských skladov v iných prípadoch, ktoré polícia v poslednom období v súvislosti s trestnou činnosťou so zbraňami a muníciou riešila.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: MO SR – KOd /r
Foto: Pavol Vitko – Ministerstvo obrany SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.