MENU

Aktívne zálohy budú atraktívnejšie

Aktívne zálohy budú v budúcom roku atraktívnejšie. Vyplýva to z novely zákona o brannej povinnosti. Zmeny dnes na rokovaní schválili Bezpečnostná rada SR aj vláda. Za nových podmienok by mali vojaci aktívnych záloh cvičiť od mája 2018.

„Potrebu zmeny zákona sme avizovali už po pilotnom projekte cvičenia aktívnych záloh, keď sa nám nepodarilo naplniť potrebné počty, ktoré si stanovili ozbrojené sily. Po novom budú mať lepšie podmienky aj samostatne zárobkovo činné osoby a takisto sme upravili rozpätie hodností na jednotlivé funkcie tak, aby kritériá spĺňalo viac vojakov v zálohe. Projekt aktívnych záloh je jednou z priorít nášho rezortu, ako aj Slovenskej národnej strany,“ zdôraznil minister obrany SR Peter Gajdoš.

V praxi to znamená, že po novom bude môcť byť do aktívnych záloh zaradený aj vojak v zálohe, ktorý dosiahol vojenskú hodnosť o jeden stupeň nižšiu alebo o dva stupne vyššiu, než aká sa vyžaduje na výkon funkcie, do ktorej má byť zaradený.

Na základe skúseností z pilotného projektu tiež vyplynula potreba refundácie mzdy nielen zamestnancom, ale napríklad aj samostatne zárobkovo činným osobám. Novinkou je tiež úhrada nákladov zamestnávateľovi, ktoré súvisia s platením poistného za zamestnávateľa na sociálne a verejné zdravotné poistenie. Zároveň však novela spresňuje, že vojak v aktívnej zálohe bude mať nárok na pomernú časť hodnostného platu len za čas prítomnosti, keď je na pravidelnom cvičení alebo plní úlohy v prospech Ozbrojených síl SR.

Novela zákona tiež upravuje povinnosť vojaka zaradeného do aktívnych záloh, ktorý bude po novom povinný hlásiť zmeny v súvislosti s podmienkami zaradenia veliteľovi. Novinkou je úprava ustanovení pri neprítomnosti vojaka na pravidelnom cvičení.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.