MENU

Seredskí potápači strieľali z vody

Záver výcvikového roka 2017 využili aj príslušníci potápačsko-prieskumných odborností seredského ženijného práporu. Riadiaci zamestnania, veliaci poddôstojník ženijno-prieskumnej čaty rotmajster Michal Ščepkom, konštatuje, že kvalitu a úspešnosť výcviku spomínaných odborností sa rozhodli preveriť na kontrolných zamestnaniach. Aj v priestoroch posádkovej strelnice v Tomášikove.

Aj tak trochu netradičným spôsobom. Veď podľa našich informácií naposledy sa plnili strelecké úlohy v potápačských oblekoch a ochranných maskách po vychádzaní z vody na breh pred desiatimi rokmi. „Aj takýmto spôsobom sme sa rozhodli preveriť kvalitu ich výcviku, ktorý absolvovali v počas celého roku. Potápačsko-prieskumné odbornosti si prešli vo výcviku všetky prostredia. Cvičili v bazéne, ďalej na otvorenej voľnej vode na jazere, v tečúcej rieke za zníženej viditeľnosti, v chlade a vlnách. V priestoroch posádkovej strelnice v útvare v Seredi sme mali streľby z pištole. Teraz streľby zo samopalu. Nacvičujeme pri nich témy, ktoré prieskumné jednotky môžu využiť pri plnení svojich úloh. Napríklad, keď plnia úlohu prieskumu ženijných opatrení v tyle nepriateľa. Musia sa pod vodou dostať z bodu A do bodu B. V nebezpečnom priestore sa dostať nepozorovane z vody, uskutočniť v tyle nepriateľa prieskum a zasa sa vrátiť do miesta, kde budú vyzdvihnutí vlastnými silami. Teraz nacvičujeme situáciu, keď došlo pri vynorení potápača k jeho prezradeniu, ku kontaktu s nepriateľom. Potápači-prieskumníci musia streľbu opätovať a nepriateľa zneškodniť, aby mohli ďalej pokračovať v plnení svojej úlohy alebo sa vrátiť bezpečne späť,“ objasňuje riadiaci zamestnania.

Pri plnení tejto úlohy má potápač na sebe potápačský oblek a v ďalšej fáze aj uzavretý okruh, ktorý ho obmedzuje v jeho pohyblivosti i pri streľbe. Potápač má vždy pri plnení svojich úloh dvoch nepriateľov: počasie a celé vodné prostredie spojené s chladom a samotného nepriateľa. Aj napriek tomu, že potápač v chladnej vode vymrzol, musí kvalitne strieľať, aby odrazil a zneškodnil nepriateľa, ktorý na neho útočí.

Rotmajster Ščepko hovorí, že v priebehu roka mali príslušníci ženijno-prieskumnej čaty a príslušníci potápačských odborností veľa výcvikov, zameraných aj na streľbu. Podľa neho sú na tom strelecky veľmi dobre. Aj potápačskú časť ich prípravy sa podarilo posunúť kvalitatívne ďalej. Počas streľby z vody musia všetko, čo sa naučili, zúročiť aj v týchto nepríjemných podmienkach. Napriek náročnosti sa na zamestnanie tešil aj zástupca veliteľa družstva čatár Rastislav Gronský a desiatnik Ján Hudák ženista – špecialista. „Bolo zaujímavé, ako je praktický každý výcvik, ktorý organizuje rotmajster Ščepko. Vždy ho vie robiť zaujímavo. Vždy sa vďaka takýmto zamestnaniam posúvame ďalej vo svojej odbornosti. Najzložitejší bol výstup z vody a hneď streľba. Obe zasahujúce dvojice musia byť navzájom dobre zladené. Vo dvojici i spolu. Musia pri plnení streleckých úloh pozorovať priestor, aby sa navzájom podporili streľbou a neohrozili. Ešte sme v takýchto podmienkach nestrieľali. Je to pre nás novinka,“ konštatuje čatár Gronský. Slobodník Marek Búš dodáva, že streľba z vody a v maske nebola jednoduchá ako bežné streľby, ale rozhodne zaujímavá. „Zistil som, že mieriť cez masku nie je až taký problém, keď má človek správny úchop zbrane,“ hovorí spokojný slobodník.

Riadiaci zamestnania rotmajster Ščepko sumarizuje výsledky zaujímavého netradičného zamestnania v Tomášikove: „Podľa výsledkov strelieb vidím s uspokojením, že ich splnili všetci. Som rád, že som sa v nich nemýlil. Všetci na vlastnej skúsenosti zistili, že streľba v potápačskom obleku je oveľa náročnejšia, ako napríklad v klasických maskáčoch. Vyžaduje si viac podobných tréningov. Chceme v nich pokračovať aj v budúcnosti,“ hovorí rotmajster Ščepko. Potápačsko-prieskumné odbornosti v Tomášikove zavŕšili celý cyklus kontrolných zamestnaní, ktoré uskutočňovali v rôznych výcvikových lokalitách vo vlastnom prápore v Seredi i na okolí od 6. do 16. novembra.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU

Text a foto: Jozef Žiak, Ministerstvo obrany SR via Veliteľstvo pozemných síl Trenčín, Ozbrojené sily SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.