MENU

Vláda SR schválila postup pre obstaranie vozidiel

Bezpečnostná rada a vláda v stredu 15. novembra schválili postup ministerstva obrany pre obstaranie vozidiel 8x8 a 4x4 pre ozbrojené sily v zmysle pokračovať vo výskume a vývoji. Nešlo o schválenie nákupu.

V prípade bojových obrnených vozidiel 8×8 by teda malo ísť o slovensko-fínske vozidlo na podvozku Patria, pričom zapojenie slovenského obranného priemyslu by malo dosiahnuť až 70 percent z celkového objemu projektu. V prípade obrnených vozidiel a taktických obrnených vozidiel 4×4 rezort obrany navrhol vývoj vlastného vozidla s možnosťou spolupráce so strategickým partnerom. Pričom podiel domáceho obranného priemyslu presiahne v tomto prípade až 80 percent. Obe riešenia tak napĺňajú tézu programového vyhlásenia vlády o podpore domáceho obranného priemyslu. Výhodou tiež bude, že vozidlá budú v stopercentnom vlastníctve štátu.

„Chcem zdôrazniť, že konečné riešenie nie je „politické“, ale to najlepšie pre ozbrojené sily, ktoré vybrali odborníci na základe požiadaviek a technickej špecifikácie vojakov,“ povedal minister obrany SR Peter Gajdoš. Zároveň zdôraznil, že vďaka výraznému zapojeniu domáceho obranného priemyslu by malo vzniknúť až do 150 nových pracovných miest. „Obe navrhované riešenia sú tie najefektívnejšie z hľadiska spôsobilosti zabezpečiť sebestačnosť Slovenskej republiky v oblasti obrany v čase krízy či vojny,“ doplnil minister.

Ako uviedol predseda komisie a koordinátor pre tvorbu a posudzovanie strategických dokumentov rezortu obrany a generálny tajomník Služobného úradu Ministerstva obrany SR Ján Hoľko v rámci hľadania riešenia odborníci porovnávali prakticky všetky relevantné vozidlá na trhu. „Záver je taký, že podvozok obrneného vozidla Patria spĺňa vojensko-technické požiadavky najlepšie, pričom projekt bude riešený v rámci spoločného výskumu a vývoja s vládnou účasťou. Umožňuje tak konštrukčné prispôsobenie vozidiel podľa našich požiadaviek a zároveň vývoj úplne nového vozidla slovenskej výroby,“ povedal. Dodal, že v prípade vozidiel 4×4 sa ako najlepšie riešenie ukazuje vývoj vlastného vozidla.

Náklady na obstaranie vozidiel 8×8 by nemali presiahnuť sumu 417 miliónov eur, pričom predpokladaná cena za jedno vozidlo je do 4 miliónov eur s DPH. Obstaranie by sa malo realizovať v rokoch 2018  2024. V prípade vozidiel 4×4 je stanovená maximálna suma na 782,7 milióna eur, pričom náklady na 1 vozidlo by mali byť od 1,2 mil. do 3,5 mil. eur s DPH v závislosti od modifikácie vozidla. Vývoj by mal byť ukončený v roku 2018 a s jeho zavedením sa počíta v rokoch 2019 až 2029. V oboch prípadoch sa počíta so zdrojmi z rozpočtu rezortu obrany.

Snímky z rokovania vlády SR si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Ilustračné foto: Patria

Súvisiace články:
Minister Gajdoš informoval členov branno-bezpečnostného výboru o obstarní bojových vozidiel
Stanovisko spoločnosti Patria k spoločnému slovensko-fínskemu vývojovému projektu 8×8

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.