MENU

Ukrajinské Leopardy 2 s muníciou DM53A1

Včera začalo sociálnymi sieťami kolovať video potvrdzujúce, že spolu s tankami Leopard 2 bola Ukrajine mimo iné dodaná aj podkaliberná munícia DM53A1 nemeckej firmy Rheinmetall. Tá by si teoreticky mala poradiť s čelným pancierom väčšiny ruských tankov nasadených v konflikte s možnou výnimkou v podobe typu T-90M.

DM53A1 je 120 mm podkaliberná munícia so šípovou stabilizáciou kategórie APFSDS (Armour-Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot), predstavujúca vylepšenú verziu modelu DM53 zavedeného v roku 1999. Hlavnou odlišnosťou je nová hnacia náplň TIPS menej citlivá na zmeny teploty a znižujúca opotrebenie hlavne, prevzatá z modernejšieho typu DM63 vyvinutého pre kanón s hlavňou dlhou 55 kalibrov tankov variantu Leopard 2A6. Samotný volfrámový penetrátor sa vyznačuje priemerom 26 mm, dĺžkou okolo 650 mm a hmotnosťou 4,6 kg, oddeliteľná vodiac časť je zase hliníková. DM53 bola pôvodne vyvinutá pre vylepšené kanóny s hlavňami dlhými 44 kalibrov používané od verzie Leopard 2A5, po prevedení istých modifikácií však ňou môžu strieľať i staršie zbrane na Leopardoch 2A4. Zatiaľ ale nie je jasné, či boli Ukrajine dodané aj takto upravené vozidlá, ktoré by boli ináč odkázané len na menej výkonné projektily radov DM33 a 43.

Za pozornosť stoja ručne napísané odkazy viditeľné na nábojniciach, ktoré sa obvykle aplikujú počas nasadenia. To by mohlo potvrdzovať zvesti o bojovej premiére Leopardov 2 na bojisku, čo by tiež značilo začiatok dlho očakávanej ukrajinskej protiofenzívy.

Text: Ivan Zajac
Foto: Twitter

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.