MENU

Patrioty zo SR posilnia ochranu samitu NATO

Dve batérie nemeckého systému Patriot, ktoré v súčasnosti pôsobia na Slovensku, sa budú podieľať na ochrane samitu NATO vo Vilniuse. Ide o vopred konzultované rozhodnutie, ktoré padlo na základe efektivity využitia spojeneckých systémov tam, kde sú aktuálne najviac potrebné. Litva totiž nedisponuje vlastnými kapacitami na splnenie takejto úlohy a na jej území nepôsobia iné členské krajiny NATO v takej miere, ako pri ochrane Slovenska.

„Preskupovanie techniky je prirodzenou súčasťou vývoja a zodpovedného vyhodnotenia bezpečnostnej situácie. Rovnako, ako bola na jar minulého roka spojencami výrazne a najmä urýchlene posilnená ochrana vzdušného priestoru Slovenska, je v súčasnosti aktuálnou potreba nasadiť spojenecké systémy vo Vilniuse. Platí, že Aliancia garantuje a reálne zabezpečuje obranu každého centimetra spojeneckého územia a všetkých jej občanov,“ vysvetlil minister obrany SR Martin Sklenár.

Ako ďalej zdôraznil, zabezpečenie ochrany slovenského vzdušného priestoru ostáva prioritou. Okrem existujúcich slovenských prostriedkov tu bude naďalej pôsobiť aj taliansky systém SAMP/T, ako aj prostriedky protivzdušnej obrany Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Lešti. V priebehu niekoľkých týždňov na Slovensko dorazí aj systém MANTIS, ktorý Slovensku daruje práve Nemecko a ktorý bude chrániť infraštruktúru na východe krajiny. Rezort obrany ďalej aktívne rokuje so spojencami a partnermi aj o ďalších možnostiach posilnenia kapacít na ochranu vzdušného priestoru.

Spoločný postup Slovenska a Nemecka významne prispeje k ochrane podujatia vo Vilniuse, pričom ide o dôležitú udalosť, do ktorej ochrany budú zapojené viaceré krajiny NATO. Práve zaistenie protivzdušnej a protiraketovej obrany Aliancie bude jednou z tém samitu vo Vilniuse.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR – KOd

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.