MENU

Česko má záujem o tanky Leopard 2A8

Česká vláda poverila 24. mája ministerstvo obrany (MO) rokovaniami o možnom participovaní na nemeckom nákupe tankov Leopard 2 najnovšej verzie A8. V prípade realizácie predsavzatia by mohla armáda do konca dekády dostať približne 70 týchto vozidiel predstavujúcich výrazný kvalitatívny skok proti v súčasnosti používaným tankom T-72M1, T-72M4 CZ a Leopard 2A4. Cena zákazky by mala dosahovať „rádovo desiatky miliárd CZK“.

 

MO teraz čakajú jednania so zástupcami nemeckého MO o podmienkach, za akých by sa Česká republika mohla pripojiť k nákupu Leopardov 2A8. Podľa zverejnenej tlačovej správy majú o podobnom postupe uvažovať aj ďalšie členské štáty NATO (mohli by k nim patriť Taliansko a eventuálne i Holandsko respektíve Slovensko). Spoločná objednávka na vyšší počet vozidiel by mala priniesť finančné úspory, skrátenie termínov dodávok a zlepšenie logistickej podpory. Producent Leopardov 2 nemecká spoločnosť Krauss-Maffei Wegmann, by totiž mohla s ohľadom na veľkosť zákazky rozšíriť svoje výrobní kapacity. Inou výhodou by bolo aj zaistenie vysokej interoperability v rámci NATO, pretože tanky jednotlivých štátov by sa líšili prakticky len komunikačnými systémami.

 

 

NSR objednalo 25. mája 18 Leopardov 2A8 ako náhradu za rovnaký počet vozidiel verzie A6 darovaných Ukrajine. Pôjde o vôbec prvých predstaviteľov tejto modifikácie, ktorá bude konštrukčne vychádzať z radu Leopard 2A7+, konkrétne exportnej subverzie Leopard 2A7HU produkovanej pre Maďarsko. Celkový počet tankov by sa však mohol v súlade s rámcovou zmluvou uzavretou spoločne s kontraktom na úvodnú sériu vyšplhať až na 123 exemplárov. Taliansko podľa správ z marca zvažuje obstaranie 70 – 250 nových tankov rodiny Leopard 2A7 (pramene sa rozchádzajú). Fotografie zachycujú výstavný exponát prezentovaný na veľtrhoch IDET 2023 so systémom aktívnej obrany Trophy APS spoločnosti EuroTrophy (združenie Rafael Advanced Defense Systems, KMW a General Dynamics European Land Systems), s ktorým sa počíta aj pre perspektívnu verziu A8.

 

Text a foto: Ivan Zajac

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.