MENU

Armáda ČR dostane až 246 BVP typu CV90 MkIV

Počas prvého dňa veľtrhov IDET 2023 konaných v Brne od 24. do 26. mája bolo informované o podpísaní dohody medzi českou a švédskou vládou a spoločnosťou BAE Systems Hägglunds na dodanie až 246 pásových bojových vozidiel pechoty CV90 MkIV. Znamená to, že okrem v minulosti avizovaných zámerov na akvizíciu 210 exemplárov bude realizovaná aj opcia na ďalších 36 vozidiel.

Armáda Českej republiky (AČR) dostane v rokoch 2026 – 2030 celkovo 246 vozidiel rodiny CV90 MkIV v siedmych verziách, ktoré nahradia zastarané BVP-2. Najpočetnejšie budú zastúpené bojové vozidlá pechoty v základnej, veliteľskej a prieskumnej modifikácii s vežou osadenou 30 mm kanónom Northrop Grumman Mk.44 Bushmaster II. Česká republika tak nasleduje susednú Slovenskú republiku, ktorá v decembri 2022 objednala za čiastku 1,688 miliardy Eur celkovo 152 exemplárov CV90 MkIV, ale v modifikácii s 35 mm kanónom Bushmaster III (tá bola predvádzaná aj na veľtrhoch IDET 2023). Podpísanie dohody značí ukončenie deväťročnej anabázy so získaním nových BVP pre AČR.

Výška budúceho kontraktu, zahŕňajúceho aj akvizíciu náhradných dielov, výcvik posádok a ďalšie položky, bola vyčíslená na 59,7 miliardy CZK vrátane DPH (cca 2,52 miliardy Eur). Offset má podľa požiadaviek dosahovať minimálne 40 % z výšky zakázky, pričom švédska strana počíta, že bude výrazne vyšší. K hlavným domácim partnerom budú patriť spoločnosti VOP CZ, VR Group a.s., Excalibur Army, Meopta a Ray Service, s ktorými už boli podpísané zmluvy o spolupráci. Celkom sa má do programu zapojiť okolo 30 českých firiem. „Pořízení bojových vozidel pěchoty je významný milník k výstavbě těžké brigády a také k modernizaci armády a posílení naší obranyschopnosti“ uviedla ministerka obrany Jana Černochová.

Téme sa budeme podrobnejšie venovať v časopise ATM 7/2023.

Text a foto: Ivan Zajac

Súvisiace články:
Vláda schválila nákup 246 bojových vozidel pěchoty
CV90 – otázky a odpovědi (průběžně aktualizováno)

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.