MENU

Nórsko daruje Ukrajine raketomety MLRS a radary

Nórska vláda oznámila 18. mája zámery darovať Ukrajine 8 raketometov M270 MLRS a 3 delostrelecké radary ARTHUR. Vozidlá, ktoré sú v súčasnosti uložené v armádnych skladoch, budú dodané v úzkej spolupráci so Spojeným kráľovstvom.

Nórska armáda pôvodne disponovala tuctom raketometov M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) americkej proveniencie na pásových podvozkoch, ktoré boli v rámci rozpočtových škrtov vyradené zo služby v roku 2005. Tri z nich boli v júni minulého roku darované britské armáde, ktorá Kyjevu poskytla šesť vlastných exemplárov. Ukrajinská armáda zatiaľ získala celkovo 15 raketometov MLRS, z toho 6 britských modifikácie M270B1, 5 nemeckých MARS II/MLRS-E, 2 francúzske LRU a 2 talianske MLRS-I. Ďalších 38 raketometov M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) využívajúcich rovnakú muníciu, ale na kolesových podvozkoch, zase poskytlo USA.

Delostrelecké radary ARTHUR (ARTillery HUnting Radar) švédskej výroby sú už ukrajinskej armáde tiež dobre známe, pretože minulý rok dostala niekoľko exemplárov verzie MAMBA (Mobile Artillery Monitoring Battlefield Radar) z armádnych rezerv Spojeného kráľovstva (minimálne jeden už bol zničený). Tieto stanice v nórskych ozbrojených silách pomaly dosluhujú a v období 2024 – 2025 by ich mali nahradiť nové systémy.

Text: Ivan Zajac
Foto: Bundeswehr, Forsvaret

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.