MENU

Rumunsko na ceste k 54 tankom M1A2 SEPv3 Abrams

Komisia pre obranu, verejný poriadok a národnú bezpečnosť poslaneckej snemovne odsúhlasila 17. mája žiadosť ministerstva obrany Rumunska na nákup 54 tankov M1A2 SEPv3 Abrams. Po schválení parlamentom by sa mal ešte v súčasnom roku začať obstarávací proces prostredníctvom programu Foreign Military Sales.

 

Akvizícia 54 tankov M1A2 SEPv3 a 12 nespresnených vozidiel technického zabezpečenia na tankových podvozkoch spolu s príslušným vybavením, simulátormi, službami a muníciou vyjde daňových poplatníkov približne na jednu miliardu EUR. Financovanie programu bude možné vďaka zvýšeniu obranných výdavkov na 2,5 % HDP. Rumunsko sa tak po Poľsku s vysokou pravdepodobnosťou stane druhým európskym členom NATO používajúcim typ Abrams. Nové vozidlá majú umožniť prezbrojenie jedného z piatich aktívnych tankových práporov tabuľkovo disponujúcich 270 tankami (z toho tri obstarožnými T-55 a T-55AM/ AM2).

 

 

V súčasnosti najmodernejšie tanky rumunskej armády patria k rodine TR-85-800 domácej produkcie vyrábanej v druhej polovici 80. rokov. Skutočná bojová hodnota týchto vozidiel, v zásade predstavujúcich hlbokú evolúciu sovietskeho modelu T-55, je aj napriek upgradu 54 z nich na štandard TR-85M1 Bisonul počnúc rokom 1996 viac než sporná. Podľa správ z konca apríla však majú Bisonuly prejsť ďalšou modernizáciou zahŕňajúcou inštaláciu nových optronických senzorov systému riadenia paľby, protipožiarneho systému a stabilizátora 100 mm kanóna s drážkovanou hlavňou.

 

Text: Ivan Zajac
Foto: US Army

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.