MENU

Dánsko vyberá protivzdušný systém Skyranger 30

Dánska kráľovská armáda sa rozhodla posilniť svoju protivzdušnú obranu (PVO) mobilnými systémami veľmi krátkeho dosahu Skyranger 30. Podľa správy akvizičnej agentúry FMI (Forsvarsministeriets Materiel‐ og Indkøbsstyrelse) zverejnenej 16. mája boli pri výbere zohľadnené aj skúsenosti z konfliktu na Ukrajine.

Skyranger 30 spoločnosti Rheinmetall Air Defence (bývalá Oerlikon Contraves) patriacej do nemeckej skupiny Rheinmetall AG je autonómny pancierovaný vežový modul určený k likvidácii širokého spektra cieľov vrátane lietadiel, vrtuľníkov, riadených striel a bezpilotných prostriedkov. Jeho hlavnou výzbrojou je 30 mm revolverový kanón Oerlikon KCE-ABM s teoretickou kadenciou 1100 – 1200 výstrelov za minútu a s účinným dostrelom 3000 m. Môže strieľať rôznymi typmi munície 30×173 mm, za primárnu je však považovaná programovateľná KETF. Kanón môže byť doplnený protilietadlovými riadenými strelami, pričom základná ponuka zahŕňa dve prenosné PLRS veľmi krátkeho dosahu ako napríklad Stinger či Mistral. Zostavu efektorov ale môže tvoriť aj bojový laser kategórie HEL. Voľba je na užívateľovi, čo platí aj v prípade integrovaných senzorov systému riadenia paľby, ktoré môžu zahŕňať rôzne optronické hlavice, strelecké a prehľadové radary. Systému Skyranger 30 sme sa podrobne venovali v časopisoch ATM 4/2021 a 4/2022.

Presná konfigurácia dánskych systémov zatiaľ nebola uzavretá, pričom otázny je najmä výber senzorov a PLRS. Vežové systémy budú v rámci unifikácie inštalované na kolesových obrnených transportéroch GDELS Piranha V využívaných dánskou armádou. Súčasťou dodávky majú byť aj prehľadové radary či veliteľské a spojovacie systémy. Za integráciu všetkých komponentov bude zodpovedať domáca spoločnosť Terma. Systémy Skyranger 30, ktorých počet ešte nebol zverejnený, výrazne posilnia v súčasnosti prakticky neexistujúcu PVO armádnych jednotiek. K výberu všetkých komponentov a podpisu kontraktu v predpokladanej výške cca 124 miliónov Eur by malo dôjsť do konca roka.

Text: Ivan Zajac
Foto: Rheinmetall Air Defence, FMI

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.