MENU

Poľsko preberá prvé raketomety M142 HIMARS

Dňa 15. mája bolo na palube ťažkého transportného lietadla An-124 Ruslan ukrajinskej spoločnosti Antonov Airlines prepravených do Varšavy prvých 5 raketometov M142 HIMARS určených pre poľské ozbrojené sily. Zvyšných 15 exemplárov z úvodnej série by malo byť dodaných do konca roka.

Poľské ministerstvo obrany objednalo 13. februára 2019 v rámci programu Homar celkovo 20 raketometov M142 HIMARS americkej spoločnosti Lockheed Martin. Kontrakt v hodnote cca 414 miliónov USD realizovaný prostredníctvom procedúry Foreign Military Sales zahŕňa aj dodanie bojových a cvičných rakiet typov GMLRS a ATACMS, či podporných a veliteľských vozidiel. Osemnásť raketometov prevezme 1. Mazurska Brygada Artylerii im. gen. Józefa Bema začlenená do štruktúr 16. mechanizovanej divízie a dva poputujú do pripravovaného výcvikového centra delostrelectva v meste Toruń.

Náš severný sused plánuje zakúpenie ďalších cca 500 (!) raketometov HIMARS v „polonizovanej“ verzii na podvozku Jelcz (úvodná séria využíva 6×6 podvozky FMTV firmy Oshkosh Defense). Rokovania však ešte neboli ukončené a zatiaľ nedošlo k podpisu kontraktov. Poľsko okrem toho v novembri 2022 objednalo až 288 juhokórejských raketometov K239 Chunmu s podobnými parametrami.

Text: Ivan Zajac
Foto: MON Leszek Chemperek a Maciek Nędzyński

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.