MENU

Minister Sklenár rokoval s premiérom Ódorom

Minister obrany SR Martin Sklenár včera v priestoroch rezortu obrany prijal predsedu vlády Slovenskej republiky Ľudovíta Ódora, s ktorým hovorili o prioritných témach obrany a bezpečnosti aj s dôrazom na zachovanie kontinuity záväzkov SR voči spojencom v NATO a EÚ.

Ako uviedol minister Sklenár, s premiérom prediskutovali tému obranného rozpočtu, modernizácie, ako aj pomoci Ukrajine. „Obranné výdavky na úrovni 2 percent HDP sú už v súčasnosti vzhľadom na ruskú agresiu na Ukrajine vnímané ako minimum. Počas nadchádzajúceho samitu NATO vo Vilniuse očakávame potvrdenie tohto prístupu aj medzi spojencami,“ povedal minister Sklenár.

„Je dôležité zabezpečiť kontinuitu plnenia našich záväzkov voči partnerom v NATO a EÚ, zaistiť bezpečnosť krajiny a jej občanov a taktiež podporovať vojnou zmietanú Ukrajinu. Zhovárali sme sa aj o dlhodobej garancii financovania rezortu obrany či krokoch potrebných na modernizáciu ozbrojených síl,“ skonštatoval predseda vlády Ľ. Ódor.

Šéf slovenského rezortu obrany zároveň potvrdil, že prioritnou oblasťou modernizácie sú naďalej pozemné sily a ich spôsobilosti týkajúce sa hlavných úloh vyplývajúcich zo záväzkov kolektívnej obrany Aliancie. So spojencami naďalej pracujeme na tom, aby mali Ozbrojené sily SR lepšie schopnosti, boli modernejšie a pripravenejšie čeliť akýmkoľvek hrozbám. V súvislosti s obnovou infraštruktúry chce rezort obrany pokračovať v nastavenom trende a udržiavať investície na údržbu vojenských objektov minimálne na doterajšej úrovni. S tým súvisí aj rozvoj infraštruktúry potrebnej pre príchod novej techniky.

S premiérom sa jasne zhodli aj na pokračovaní podpory pre Ukrajinu. „Skutočne si to vážim, pretože podpora Ukrajiny je niečo, čo absolútne dotýka bezpečnosti a obrany našej krajiny. Slovensko pri podpore nášho východného suseda zohráva významnú úlohu, okrem výcviku ukrajinských vojakov preto budeme tak ako doteraz reagovať aj na požiadavky ukrajinskej strany týkajúce sa vojenskej podpory, s čím súvisí aj spolupráca s podnikmi domáceho obranného priemyslu,“ uzavrel minister Sklenár.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.