MENU

Ukrajina disponuje britskými strelami Storm Shadow

Britský minister obrany Ben Wallace dňa 11. mája oficiálne potvrdil informácie o dodaní nespresneného počtu leteckých striel s plochou dráhou letu (SPDL) Storm Shadow Ukrajine. Tie sa zo všetkých zbraní darovaných Kyjevu od začiatku konfliktu vyznačujú najväčším dosahom a podľa slov ministra sú adekvátnou odpoveďou na útoky Ruskej Federácie voči civilnej infraštruktúre. Podľa vyjadrení iných vysokých západných činiteľov však boli ich dodávky motivované hlavne snahou podporiť dlho očakávanú ukrajinskú protiofenzívu.

Strely Storm Shadow spoločnosti MBDA zavedené do výzbroje v roku 2004 vzišli z programu realizovaného Spojeným kráľovstvom a Francúzskom (kde sú nazývané SCALP EG). Ide o letecké SPDL tvarované s ohľadom na zníženie rádiolokačnej odrazovej plochy a určené k precíznemu ničeniu širokého spektra cieľov vrátane zodolnených. Ich navádzanie za všetkých poveternostných podmienok a aj v noci zabezpečuje INS korigovaný údajmi z družicových navigačných systémov a systému TERPROM s rádiolokačným výškomerom, v koncovej fáze letu zase optronický systém s termokamerou. Ciele ničia tandemovou 450 kg hlavicou BROACH s vysokou priebojnosťou. Predmetom dohadov je dosah zbraní. MBDA síce oficiálne deklaruje hodnotu viac ako 250 km, niektoré britské dokumenty však uvádzajú podstatne vyšší údaj viac ako 560 km a francúzske zdroje zase viac ako 400 km.

Nosičom striel sa vzhľadom na značnú štartovnú hmotnosť 1300 kg sa zrejme stali stíhacie bombardéry Su-24M, pričom integrácia SPDL sa podľa správ datovaných do minulého novembra uskutočnila v Poľsku za asistencie domácich a západných špecialistov. S príchodom Storm Shadow získali ukrajinské ozbrojené sily schopnosť prevádzať precízne útoky proti cieľom na celom anektovanom území, pričom Kyjev sa mal zaručiť, že zbrane údajne nepoužije k úderom voči cieľom na ruskom teritóriu. Spojené kráľovstvo sa stalo prvým štátom, ktorý Ukrajine dodal ofenzívne systémy dlhého dosahu a dá sa predpokladať, že ho zakrátko budú nasledovať aj ďalší spojenci z NATO. Storm Shadow boli prvý krát nasadené už dňa 12. mája proti cieľom v Luhansku.

Text: Ivan Zajac
Foto: MBDA, Crown Copyright

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.