MENU

Ukrajinské Leopardy 2 s pancierom Kontakt-1

Vo večerných hodinách 29. marca začala sociálnymi sieťami kolovať fotografia jedného z ukrajinských tankov Leopard 2A4 vybaveného kazetami reaktívneho panciera Kontakt-1. Tie pokrývajú prednú časť korby a súdiac podľa novej rámovej konštrukcie na ľavej strane čela veže asi budú inštalované aj na veži. Záber zrejme pochádza z opravárenského centra na území Ukrajiny a vylepšené vozidlo pravdepodobne z Kanady.

Kontakt-1 je výbušný reaktívny pancier prvej generácie zavedený počnúc rokom 1982 na sovietskych tankoch T-55AMV, T-62MV, T-64BV, T-72-B či T-80BV. Kontakt-1 dokáže zabezpečiť zväčšenie balistickej odolnosti voči starším typom kumulatívnej munície o cca 50-80 %, nie je však efektívny proti tandemovým kumulatívnym hlaviciam a ani podkalibrovému strelivu. Aj napriek skutočnosti, že na novších tankoch bol nahradený podstatne účinnejšími typmi Kontakt-5 druhej či Relikt tretej generácie, stále sa teší značnej popularite a je dodnes často využívaný pri upgradoch starších vozidiel. V ukrajinskej armáde bol okrem iného použitý aj na zosilnenie ochrany tankov rodiny T-72 dodaných z Poľska a Česka, pričom výbušné vložky do minimálne časti z kaziet dodala česká spoločnosť STV Group a.s.

Leopardy 2A4 sú v súčasnosti najslabšie chránenými tankami západnej proveniencie poskytnutými štátmi NATO. Ide totiž o vozidlá vyrobené v rokoch 1985 – 1987, ktoré neprešli žiadnymi modernizáciami pancierovania a ich odolnosť už nepostačuje voči najnovším ruským protitankovým prostriedkom. Vyspelejšie verzie Leopard 2A6 a Strv 122 darované NSR, Portugalskom a Švédskom sa líšia nielen modulmi dodatočného panciera inštalovanými na veži a korbe, ale aj zdokonaleným hlavným vrstveným pancierom novšej generácie. Kazety Kontakt-1 na korbe zlepšia ochranu vodiča a naľavo od neho sa nachádzajúceho zásobníka na 27 kusov 120 mm munície (zvyšných 15 je vo veži). Na zatiaľ jedinej fotografii nie je vidieť, či bude analogicky zosilnená aj odolnosť bokov veže a korby.

Text: Ivan Zajac
Foto: internet, Generálny štáb ZSU

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.