MENU

Ďalšia juhokórejská obrnená technika v Poľsku

Dňa 22. marca dorazili do prístavu Gdyňa s trojmesačným predstihom oproti plánovanému harmonogramu ďalšie exempláre obrnenej techniky objednanej v minulom auguste v Južnej Kórei. Šlo o 12 samohybných 155 mm kanónových húfnic K9A1 spoločnosti Hanwha Defense a 5 tankov K2 firmy Hyundai Rotem, ktorými sa uzatvorila druhá várka dodávok.

Aktuálne sa v Poľsku nachádza už 48 z celkovo 212 zakúpených kanónových húfnic K9A1 Thunder a 15 zo 180 tankov K2 Black Panther. Nemá však ísť o posledné prírastky z Južnej Kórey v súčasnom roku, pretože v júni sa očakáva príchod tretej várky zahŕňajúcej 10 tankov a zatiaľ nespresnený počet húfnic. Oba programy, ohodnotené na 2,4 miliardy USD a 3,37 miliardy USD, majú byť zavŕšené do roku 2026. Tieto akvizície majú zabezpečiť rýchlu obnovu bojového potenciálu poľskej armády, ktorá už darovala Ukrajine stovky tankov T-72, PT-91 a Leopard 2A4 či desiatky kanónových húfnic 2S1 a Krab.

Okrem vyššie zmienených dodávok z Južnej Kórey má byť v súlade s rámcovou dohodou uzavretou v minulom júli v roku 2026 začatá produkcia „polonizovaných“ modifikácií oboch typov pracovne zvaných K9PL a K2PL. Celkovo ich má byť vyrobených až 460 respektíve 820 kusov, pričom na rovnaký štandard majú byť súbežne zmodernizované aj už prevádzkované exempláre starších verzií. Na realizácii predsavzatí sa má širokou mierou podieľať domáci priemysel, najmä však spoločnosti Huta Stalowa Wola S.A a Polska Grupa Zbrojeniowa S.A. Rozsah spolupráce ešte nie je jasný, pretože rokovania oboch strán stále trvajú a zatiaľ nedošlo k uzavretiu kontraktov.

Z inej vojenskej techniky určenej poľskej armáde sa do konca roku 2023 očakáva dodanie 58 z celkovo 116 amerických tankov M1A1 FEP Abrams (prvé už v apríli), ako aj osemnástich raketometov M142 HIMARS a zhodného počtu juhokórejských K239 Chunmoo.

Text: Ivan Zajac
Foto: Ministerstwo Obrony Narodowej, Dowództwo Generalne/ Por. Karol Frankowski

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.