MENU

Zelená Tomahawkom pre austrálsku flotu

Americké ministerstvo zahraničných vecí informovalo dňa 16. marca o odsúhlasení možného predaja 220 námorných protizemných striel s plochou dráhou letu (SPDL) RGM-109E Tactical Tomahawk Austrálii. Ich plánovaná akvizícia je reakciou na údajne neustále rastúcu čínsku hrozbu v regióne a výdaje sa môžu vyšplhať maximálne na 895 miliónov USD.

Austrália požiadala o dodanie 200 Tomahawkov najnovšej výrobnej série Block V a 20 exemplárov série Block IV, pričom všetky majú patriť k subverzii RGM-109E určenej výhradne pre hladinové jednotky. Hlavným kontraktorom má byť výrobca SPDL korporácia Raytheon Missiles and Defense. Súčasťou zákazky majú byť aj zvyšné komponenty zbraňového systému TWS (Tomahawk Weapon System), teda systémy riadenia paľby TTWCS (Tactical Tomahawk Weapon Control System) a plánovania misií TMPC (Theater Mission Planning Center). Vo vyššie uvedenej čiastke ďalej majú byť zahrnuté aj údržba SPDL, náhradné diely, technická podpora, výcvik obslúh, letové skúšky a ďalšie položky.

Strelami RGM-109E majú byť spočiatku vyzbrojené tri torpédoborce triedy Hobart typu AWD (Air Warfare Destroyer), alebo tiež F105. Tie totiž ako jediné plavidlá austrálskeho kráľovského námorníctva disponujú vertikálnymi silami Mk.41 v odpovedajúcej tzv. útočnej výške. Jednotky typu AWD, predstavujúce zdokonalenú exportnú verziu španielskych fregát triedy Álvaro de Bazán (typ F100), boli zaradené do služby v rokoch 2017-2020. Perspektívnymi nosičmi SPDL sa však zrejme stane aj deväť v súčasnosti stavaných fregát triedy Hunter (zásadne upravená modifikácia britskej triedy Glasgow), z ktorých prvá má vstúpiť do služby v roku 2031. V prípade realizácie predsavzatia sa Austrália stane po Spojenom kráľovstve a Japonsku tretím zahraničným užívateľom Tomahawkov.

Text: Ivan Zajac
Foto: RAN, Raytheon

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.