MENU

Medzinárodné cvičenie Slovenský štít 2023

preverilo pripravenosť brániť našu krajinu


Jedno z najväčších medzinárodných vojenských cvičení organizovaných pravidelne na území Slovenskej republiky, Slovenský štít 2023, v týchto dňoch vrcholí v Centre výcviku Lešť svojou taktickou fázou. Priebeh cvičenia si dnes pozrel aj minister obrany SR Jaroslav Naď spolu s velením Ozbrojených síl SR.

„Slovenský štít je každoročne už od roku 2015 skvelou výcvikovou príležitosťou zameranou na koordináciu spolupráce s našimi spojencami pre prípadnú situáciu spojenú s čl. 5 Severoatlantickej zmluvy, teda napadnutie člena Aliancie, v tomto prípade pre účely cvičenia napadnutie Slovenskej republiky, aby sa vedeli skoordinovať a spolupracovať pri obrane,“ uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď.

Schopnosti naplánovať a vykonať obrannú operáciu v medzinárodnom zoskupení si preveruje takmer 2000 vojakov spolu s cca 400 kusmi bojovej techniky z krajín V4, USA a Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO v SR. Počas cvičenia zároveň prebieha aj pravidelná certifikácia Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku, dislokovanej pod velením Českej republiky na Lešti.

Po prvýkrát v histórii cvičení Slovenský štít je jeho súčasťou aj jednotka aktívnych záloh 21. mechanizovaného práporu z Michaloviec, ktorá spolu s kolegami z Vyšehradskej štvorky a Národnej Gardy štátu Indiana (USA) hrá úlohu protivníka pre certifikované jednotky mnohonárodnej bojovej skupiny.

Dvojstranné taktické cvičenie je zároveň výcvikovou príležitosťou pre určené jednotky do bojovej skupiny EU krajín V4, kde si môžu zladiť svoje postupy a štandardy pred ich certifikáciou a plánovaným zaradením do fázy stand-by v budúcom období.

Ako zhodnotil minister obrany SR Jaroslav Naď, naše spôsobilosti sú z roka na rok lepšie. „Som presvedčený, že budú ďalej narastať s príchodom novej techniky, ktorú sme už obstarali a priebežne obstarávame. Verím, že už budúci rok uvidíme na cvičení nové bojové obrnené vozidlá 8×8 Patria a v nasledujúcich rokoch aj pásovú techniku či Leopardy, ktoré budú priebežne dodávané,“ povedal.

Zdôraznil tiež, že SR je súčasťou najsilnejšej vojenskej obrannej aliancie na svete, ktorá za vyše 70 rokov existencie potvrdila svoju kvalitu tým, že si nikto nikdy netrúfol zaútočiť na jej člena. Na druhej strane podľa neho Rusko jasne preukázalo, že je hrozbou pre mier a bezpečnosť na celom svete, čo zdôrazňuje potrebu pripravenosti a teda aj spoločných výcvikových aktivít.

„Len za ostatné roky sme boli svedkom, ako Ruská federácia napadla Gruzínsko, teraz Ukrajinu, neustále prostredníctvom hybridných hrozieb ohrozuje viaceré krajiny vrátane Slovenska. Vidíme štvavú dezinformačnú kampaň, vojnovú propagandu Ruska u nás vrátane až nehorázneho vyjadrenia ruskej ambasády na sociálnych sieťach, kde sa vyhrážajú predstaviteľom demokratickej vlády na Slovensku – to je nemysliteľné. Rusko preto jednoznačne je hrozbou a či sa nám to páči, alebo nie, musíme byť pripravení na všetky scenáre, aj keď si všetci želáme mier,“ uzavrel minister Naď.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiace články:
Logisticka podpora Slovenského štítu 2023
Integračný výcvik 21.mechanizovaného práporu v rámci cvičenia Slovenský štít 2023
Sústredený výcvik obväzísk v operácii Slovenský štít 2023
Začiatok rozhodujúcej fázy cvičenia Slovenský štít 2023
Štáb práporu v plnom nasadení
Priebeh rozhodujúcej fázy cvičenia Slovenský štít 2023
Aktívne zálohy ako súčasť cvičenia Slovenský štít 2023

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.