MENU

Štátny tajomník Marian Majer rokoval

s gruzínskou delegáciou


Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer v piatok 17. marca prijal v priestoroch rezortu predstaviteľov gruzínskej delegácie tamojšieho parlamentného Výboru pre obranu a bezpečnosť na čele s jeho predsedom Irakli Beraiom. Hlavnými témami stretnutia boli otázky bezpečnostného prostredia v regióne v kontexte vojny Ruska proti Ukrajine, bezpečnostné výzvy Gruzínska, ako aj jeho európska a euroatlantická integrácia a možnosti prehĺbenia bilaterálnej spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti.

Počas diskusie s predstaviteľmi gruzínskej delegácie štátny tajomník M. Majer potvrdil kontinuálnu podporu SR pre euro-atlantické ašpirácie Gruzínska a teritoriálnu integritu v rámci jeho medzinárodne uznaných hraníc. V tejto súvislosti sa tiež informoval ohľadom aktuálnej bezpečnostnej a humanitárnej situácie v Abcházsku a Južnom Osetsku, ktoré sú okupované Ruskou federáciou a nezávislosť ktorých Slovensko neuznáva. „Bilaterálna spolupráca s Gruzínskom v oblasti obrany sa postupne prehlbuje, dôkazom čoho je aj zámer otvoriť úrad pridelenca obrany SR v Tbilisi v lete tohto roku. Tento krok má potenciál ďalej skvalitňovať naše vzťahy, čo je v záujme oboch našich krajín,“ povedal štátny tajomník M. Majer.

S gruzínskou delegáciou štátny tajomník rezortu obrany tiež vyzdvihol doterajšiu spoluprácu a identifikoval ďalšie možnosti na rozvoj vzťahov v oblasti vojenského vzdelávania, cvičení, likvidácie výbušnín, či logistického zabezpečenia. Zároveň potvrdil záujem o posilnenie spolupráce v oblasti vyzbrojovania, keďže SR vníma Gruzínsko ako krajinu s potenciálom pre uplatnenie produktov svojho obranného priemyslu.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiace články:
Úplné vojenské pocty pre náčelníka Generálneho štábu OS Gruzínska
Policajné zabezpečenie návštevy N GŠ OS Gruzínska

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.