MENU

Strely Hellfire II pre poľské vrtuľníky?

Americké ministerstvo zahraničných vecí dňa 16. marca informovalo o odsúhlasení poľskej požiadavky na predaj 800 riadených striel AGM-114R2 Hellfire II. Výdaje na ich akvizíciu, ktorú ešte musia schváliť obidve strany, sa môžu vyšplhať maximálne na 150 miliónov USD. Predmetom zákazky majú byť aj štyri cvičné registre M36 Hellfire CATM (Captive Air Training Missiles), súvisiace vybavenie a náhradné diely, výcvik obslúh či technická podpora.

Strely AGM-114R2 korporácie Lockheed Martin (LM) patria k poslednej generácii širokej rodiny Hellfire. Aj keď sú obvykle označované ako protitankové, vďaka viacúčelovej bojovej hlavici s programovateľným zapaľovačom môžu ničiť aj opevnenia a živú silu. Vyznačujú sa maximálnym doletom 8 km a poloaktívnou laserovou navádzacou hlavicou. Ako prvé by mali byť týmito RS vyzbrojené viacúčelové vrtuľníky AW149 spoločnosti Leonardo Helicopters, ktoré boli objednané v júli 2022 v počte 32 kusov a ich dodávky sa majú uskutočniť v období 2023 – 2029. Perspektívne sa s nimi počíta aj pre bitevné vrtuľníky Boeing AH-64E Apache Guardian, ktoré majú byť v dohľadnej dobe obstarané v rámci programu Kruk.

Pokiaľ k akvizícii AGM-114R2 skutočne dôjde, dodávky sa uskutočnia prostredníctvom procedúry FMS (Foreign Military Sales), pričom hlavným kontraktorom bude korporácia LM. Výber typu Hellfire II je istým prekvapením, pretože sa očakávala voľba vyspelejších britských striel Brimstone firmy MBDA UK, ktoré ponesú aj samohybné stíhače tankov objednané v júli 2022 v rámci programu Ottokar-Brzoza a ich komponenty sú už produkované domácou firmou Mesko S.A. Pripravovaný nákup nových RS je predzvesťou návratu navádzanej munície do arzenálu poľských vrtuľníkov. Životnosť PTRS importovaných spolu s pomaly dosluhujúcimi bitevnými strojmi Mi-24D/V totiž skončila už pred viac ako dekádou a veteráni sovietskeho pôvodu sú odvtedy odkázaní len na neriadenú výzbroj.

Text: Ivan Zajac
Foto: Lockheed Martin, Ministerstwo Obrony Narodowej

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.