MENU

Archery pre Ukrajinu a Spojené kráľovstvo

Dňa 16. marca 2023 zverejnila švédska vláda podrobnosti týkajúce sa dohody uzavretej so Spojeným kráľovstvom o strategickej kooperácii na podporu Ukrajiny. Jej kľúčovou časťou je darovanie ôsmich 155 mm kanónových húfnic Archer z armádnych zásob Ukrajine a odpredaj ďalších štrnástich Spojenému kráľovstvu.

Švédsko v súčasnosti vlastní 48 exemplárov samohybných kanónových húfnic Archer spoločnosti BAE Systems Bofors. Podľa pôvodných zámerov z roku 2009 ich síce malo získať len 24, ale v roku 2016 nakoniec kúpilo aj ďalších 24 pôvodne určených pre Nórsko, ktoré koncom roku 2013 odstúpilo od ich akvizície. Dodávky boli rozdelené na série, prvú zrealizovanú v období 2013 – 2017 a druhú v rokoch 2021 – 2022. Polovica systémov z druhej várky však putovala rovno do skladov a mala byť ponúknutá na predaj tretím štátom. Archer lokálne zvaný Artillerisystem 08 (alebo tiež FH77BW L52) využíva 155 mm delo s hlavňou dlhou 52 kalibrov a s nabíjacím automatom pre 21 kusov munície, umiestnené na upravenom kolesovom podvozku Volvo A30E 6×6.

Zvesti o plánovanom darovaní tuctu Archerov ukrajinskej armáde rezonovali v médiách už od minulého roku, pričom k definitívnemu rozhodnutiu malo dôjsť v januári 2023. Systémy majú byť dodané v rámci balíka v hodnote 578 miliónov USD zahŕňajúceho ešte 10 tankov Strv 122 (modifikácia Leopard 2A5), nešpecifikovaný počet protivzdušných raketových systémov stredného dosahu Rb 97 (modernizovaná verzia amerického Improved HAWK) a iný vojenský materiál. Z ôsmich kusov Archerov však majú byť dva určené na údržbu, čo pravdepodobne značí, že budú „kanibalizované“ na náhradné diely.

Odpredaj štrnástich exemplárov Spojenému kráľovstvu avizované len pred niekoľkými dňami má čiastočne kompenzovať darovanie 32 samohybných 155 mm kanónových húfnic AS-90 na pásových podvozkoch z armádnych zásob Ukrajine (zo zhruba 80 – 90 kusov zvyšných prevádzkovaných). Tieto systémy vyrobené v prvej polovici 90. rokov s hlavňami o dĺžke 39 kalibrov už neodpovedajú požiadavkám velenia, ktoré v rámci programu MFP (Mobile Fires Platform) hľadá ich perspektívneho nástupcu s predpokladaným uvedením do činnosti v roku 2027. Archery s podstatne dlhším dostrelom 30 km proti 25 km pri použití bežnej munície a viac ako 50 km s riadenými projektilmi M982 Excalibur majú predstavovať rýchlo dostupnú náhradu AS-90 zabezpečujúcu pokrytie prechodného obdobia. Kontrakt na ich akvizíciu vo výške zhruba 245 miliónov USD má byť uzavretý v dohľadnej dobe, predanie britskej armáde sa má uskutočniť ešte v marci a plnú operačnú spôsobilosť majú získať v apríli 2024. Pre zaujímavosť, medzi systémy posudzované v programe MFP patria aj Archery, ale na kolesovom podvozku RMM HX2 v konfigurácii 8×8 nemeckej firmy Rheinmetall MAN Military Vehicles.

Text: Ivan Zajac
Foto: BAE Systems, Försvarsmakten

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.