MENU

Estónsko objednáva guľomety Negev NG7

Izraelská spoločnosť IWI (Israeli Weapon Industries) dodá ozbrojeným silám pobaltského štátu zhruba 1000 nových 7,62 mm ľahkých guľometov Negev NG7. K podpísaniu kontraktu došlo 9. marca, pričom dodávky zbraní určených pre armádu a paramilitárnu organizáciu Kaitseliit sa majú začať už koncom súčasného roka.

Negev NG7 prvý krát predstavený v roku 2012 je evolúciou 5,56 mm modelu Negev NG5. Jeho automatika funguje na princípe odberu prachových plynov z hlavne a podávanie nábojov je pásové. Guľomet strieľa štandardnou muníciou NATO 7,62×51 mm a vyznačuje sa maximálnou teoretickou kadenciou 600 – 750 rán/min. Na rozdiel od väčšiny svojich konkurentov disponuje aj možnosťou precíznej paľby v poloautomatickom režime. Vyrába sa v základnej verzii NG7 s hlavňou dlhou 508 mm alebo v skrátených NG7 SF a NG7 SF 13 určených pre špeciálne sily s 420 mm respektíve 330mm hlavňami. Zásluhou hmotnosti 7,8 – 8,2 kg (v závislosti od dĺžky hlavne) patrí k najľahším zbraniam svojej kategórie. Vybavenie zahrnuje teleskopickú nastaviteľnú pažbu a lišty „Picatinny“ určené pre jednoduchú a rýchlu montáž rozličných zameriavačov či iných doplnkov.

Guľomety Negev NG7 objednané Estónskom budú v súlade s požiadavkami odberateľa mierne modifikované. K odlišnostiam má patriť upravený tvar pažby, dodatočný horný tepelný štít hlavne a zväčšený rozsah nastaviteľnosti dvojnožky. O ich uprednostnení pred piatimi rivalmi rozhodla cena ako aj možnosť rýchlych dodávok, pričom istú rolu zrejme zohral aj fakt, že Estónsko je od 90. rokov užívateľom pôvodného 5,56 mm modelu Negev. V službe nahradia zastarané nemecké zbrane MG3 a švédske Ksp 58 (derivát belgického typu FN MAG-58).

Text: Ivan Zajac
Foto: IWI

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.