MENU

Národná rada schválila vyslanie vojakov do Iraku

Poslanci Národnej rady SR v piatok 13. októbra schválili mandát na vyslanie príslušníkov Ozbrojených síl SR do Iraku v počte do 25 osôb. Ich úlohou bude výcvik, poskytovanie poradenstva a asistencia pri budovaní kapacít irackých bezpečnostných síl v rámci aktivity NATO Training and Capacity Building in Iraq (NTCB-I). Materiál tento týždeň prešiel tiež Výborom Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť a Zahraničným výborom NR SR.

Úlohou slovenských vojakov bude podieľať sa na príprave inštruktorov ozbrojených síl Irackej republiky v oblasti odmínovania a tiež podpore v oblasti opráv vojenskej techniky sovietskej výroby. Príslušníci Ozbrojených síl SR sa nebudú podieľať na bojových operáciách, ani na ich plánovaní. Budú pôsobiť vo výcvikovej misii, nie v bojovej.

Slovensko chce do Iraku poslať aj špeciálnu odmínovaciu techniku v počte do štyroch kusov. Vyslanie je naplánované najskôr od 30. októbra 2017 v rozsahu jedného roka, ktoré však nemusí byť súvislé. Podmienené bude výcvikovými etapami NTCB-I a úrovňou vycvičenosti inštruktorov ozbrojených síl Irackej republiky. Logistická podpora bude vyžadovať spoluprácu aj s ďalšími partnerskými krajinami.

Pôsobenie Ozbrojených síl SR bude realizované v rámci tzv. výcvikových aktivít NATO so súhlasom Irackej republiky a vymedzenie jeho podmienok bude zabezpečené medzinárodnými zmluvami, resp. medzinárodnými zmluvnými dokumentmi.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiace články:
Vláda SR schválila vyslanie vojakov do Iraku
OS SR chcú vyslať do Iraku do 25 vojakov

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.