MENU

Absolventi dobrovoľnej vojenskej prípravy

zložili v Martine vojenskú prísahu


V Základni výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine úspešne ukončilo výcvik 82 absolventov dobrovoľnej vojenskej prípravy. Po zložení vojenskej prísahy budú zajtrajším dňom povýšení do hodnosti „vojak 2. stupňa“. Na slávnostnom nástupe sa v utorok 17. októbra zúčastnili aj minister obrany SR Peter Gajdoš a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim.

„Obrana vlasti je vecou cti každého občana, a preto chcem oceniť, že títo mladí ľudia sa odhodlali vymeniť pohodlie domova za pravý vojenský dril,“ povedal šéf rezortu obrany. Zároveň ocenil, že sa v tomto roku podarilo vycvičiť viac ako dvojnásobok príslušníkov dobrovoľnej vojenskej prípravy v porovnaní s pilotným projektom. „Tento projekt zostáva aj naďalej jednou z priorít tak rezortu obrany, ako aj Slovenskej národnej strany, vďaka ktorej sme ho už v tomto roku výrazne zatraktívnili,“ zdôraznil minister.

Generál Maxim ocenil predovšetkým odhodlanosť vojakov dobrovoľnej vojenskej prípravy, s akou pristupovali k vojenskému výcviku. „Osobne som ich počas výcviku navštívil a bol som veľmi spokojný. Charakterizoval by som to asi tak, že mali odhodlanie podriadiť sa, chceli sa niečo naučiť a mali snahu byť najlepší, aby aj sami sebe dokázali, že to, k čomu sa odhodlali, je správny krok,“ uviedol.

Celkovo sa do tohtoročného projektu prihlásilo 246 záujemcov, z toho 199 mužov a 47 žien vo veku od 19 do 44 rokov. Náročné prijímacie podmienky tento počet zredukovali na 73 mužov a 22 žien. Samotný výcvik nakoniec úspešne zvládlo 62 mužov a 20 žien.

Novinkou v rámci tohtoročnej prípravy vojakov dobrovoľnej vojenskej prípravy bolo skrátenie trvania výcviku z 12 na 11 týždňov a motivačný príspevok vo výške viac ako 1100 eur. Projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy je v súčasnosti jedinou legálnou možnosťou, ako je možné získať základný vojenský výcvik mimo vstupu do ozbrojených síl.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiaci článok:
Do aktívnych záloh sa prihlásilo 55 záujemcov, novela zákona je už v pripomienkovom konaní

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.