MENU

Spojeneckí vojaci na Lešti dostali

do užívania prvé multifunkčné kontajnerové domy


Minister obrany SR Jaroslav Naď dnes v Centre výcviku Lešť spoločne s českou ministerkou obrany Janou Černochovou odovzdali do užívania prvé z nových ubytovacích priestorov určených predovšetkým pre spojeneckých vojakov, ktorí posilnili vojenskú prítomnosť NATO na Slovensku v reakcii na bezprecedentnú agresiu Ruska na Ukrajine.

Multifunkčné kontajnerové domy im poskytnú potrebné zázemie, keďže doterajšie možnosti ubytovania boli z dôvodu dlhoročného zanedbávania investícií do vojenskej infraštruktúry v nevyhovujúcom stave.

„Chcem poďakovať všetkým zainteresovaným subjektom podieľajúcim sa na expresnej realizácii ubytovania pre príslušníkov aliančných jednotiek, ktorí odišli zo svojich domovov a od svojich blízkych, aby mohli chrániť nás, naše domovy a to, čo je nám najcennejšie. Teší ma, že nová rotácia českých vojakov na Lešti už bude môcť tráviť vianočné sviatky v dôstojných podmienkach,“ povedal minister obrany SR Jaroslav Naď.

Kontajnerové mestečko v Centre výcviku Lešť s kapacitou vyše 2000 lôžok by malo byť dokončené v apríli budúceho roka. Jednotlivé multifunkčné kontajnerové domy budú odovzdávané, kolaudované a dané do užívania postupne, vďaka čomu sa budú postupne navyšovať aj ubytovacie kapacity pre vojakov.

„Slovenská strana robí maximu pre to, aby sa tu naši i ďalší spojeneckí vojaci cítili čo najkomfortnejšie. Oceňujeme, že prichádzajúca rotácia českých vojakov bude mať zabezpečený štandard ubytovania, ktorý tu doteraz chýbal, a ktorým sa zlepší celková úroveň tunajšej infraštruktúry. Vzhľadom na pokračujúcu agresiu Ruska voči Ukrajine považujem posilnenie vojenskej prítomnosti na východnej hranici NATO za jednu zo svojich priorít a budem rozhodne podporovať predĺženie tejto misie,“ uviedla ministerka obrany ČR Jana Černochová.

Rezort obrany za účelom výberu zhotoviteľa diela oslovil celkovo 15 subjektov v tzv. priamom rokovacom konaní, teda priamo kontaktoval spoločnosti špecializujúce sa v danej oblasti. Vďaka tomu bolo možné aplikovať postupy s využitím skrátených lehôt a zabezpečiť pred prichádzajúcou zimou spojeneckým vojakom, ktorí prišli plniť úlohy obrany Slovenska, adekvátne ubytovanie spĺňajúce základné štandardy.

„Touto cestou by som veľmi rád poďakoval hostiteľskej krajine, predovšetkým však riaditeľovi CV Lešt pánovi Maštalskému, pretože to čo tu dnes vidíme, sa dá prirovnať k malému zázraku. V tak krátkom čase vybudovať ubytovacie priestory v štandarde 21. storočia je naozaj úctyhodné,“ skonštatoval veliteľ mnohonárodného bojového zoskupenia NATO na Slovensku český plk. Ladislav Bujárek s tým, že ubytovanie bude okrem príslušníkov aliančných jednotiek pôsobiacich na Slovensku slúžiť tiež Ozbrojeným silám SR. „Ukazuje to správny smer, ktorým sa OS SR a rezort obrany SR vydali,“ uzavrel plk. Bujárek.

Podobné ubytovacie kapacity ako na Lešti vzniknú aj na leteckej základni Sliač. Za účelom zabezpečiť potrebu takéhoto ubytovania vláda SR dohromady vyčlenila do 31,42 milióna eur.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiace články:
Základna mise na Slovensku se rozšiřuje a prochází kompletní modernizací
Policajné zabezpečenie návštevy ministerky obrany ČR a náčelníka Generálneho štábu Armády ČR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.