MENU

„Vyhľadaj a znič”

V dňoch 21. až 25. novembra 2022 v priestoroch posádkového cvičiska Veľké Ozorovce prebiehal 96 hodinový výcvik prieskumnej čaty 22. mechanizovaného práporu. Intenzívny výcvik, v rámci ktorého bolo vykonané kontrolné cvičenie a odborno-taktické cvičenie prieskumnej čaty bolo zamerané na prepadové operácie typu „vyhľadaj a znič “.

Po vydaní operačného rozkazu nasledoval v skorých ranných hodinách nepozorovaný taktický presun do miesta plnenia prieskumných úloh. Úlohou prieskumnej čaty bolo potvrdenie prítomnosti jednotiek nepriateľa v priestoroch zvláštnej pozornosti, odpozorovanie jeho činnosti a identifikácia cieľov vysokej hodnoty ( ďalej len „HVTL“). Nepriateľskou jednotkou pre potreby cvičenia bola 2. mechanizovaná rota od 21. mechanizovaného práporu Trebišov, ktorá vykonávala zaujatie obrany.

Po identifikácii osamotených protitankových jednotiek, ktoré predstavovali HVTL, prieskumná jednotka obdŕžala úlohu na ich zničenie. Pred vykonaním samotného prepadu, príslušníci prieskumnej čaty vykonali predbojové nácviky. Tieto nácviky boli zamerané na činnosti jednotlivých skupín prepadu a samotné ničenie protitankových raketových kompletov za pomoci plastickej trhaviny. Nasledovalo nepozorované priblíženie sa jednotlivých skupín na vopred určené, výhodné pozície v blízkosti objektu prepadu. Na výbuch granátu a za mohutnej paľby podpornej skupiny vyštartovala úderná skupina, ktorá po eliminácií poslednej hrozby vykonala ničenie protitankových kompletov. Zadymením priestorov prepadu nasledovalo stiahnutie všetkých skupín a zmena miesta základne, kde prieskumné jednotky vykonali reorganizáciu a konsolidáciu po boji. Nasledovali nové úlohy zamerané na vyhľadávanie s následným ničením ďalších cieľov. Aj tieto úlohy boli splnené bez väčších problémov počas nasledujúcich dní.

Predposlednou úlohou bolo vyzdvihnutie „mŕtvej schránky”. Na vopred stanovenom mieste bola označená a zakopaná schránka s nevyhnutným materiálom pre splnenie poslednej úlohy. Tento materiál predstavovala munícia, voda a zdroje potrebné pre funkčnosť pozorovacích zariadení. Samozrejmosťou je vyzdvihnutie materiálu počas noci s využitím prístrojov nočného videnia.

Poslednou úlohou bolo vykonanie nočného prieskumu objektu, ktorý mal nepriateľovi slúžiť ako sklad zbraní. Okrem samotného prieskumu objektu a vyhotovení fotografických materiálov, pozornosť „prieskumákov” smerovala na identifikáciu prístupových smerov k objektu a identifikáciu výhodných pozícií pre jednotlivé skupiny v prípade vykonania potencionálneho prepadu. Počas celého vykonávania danej úlohy v týchto priestoroch pôsobila dvojčlenná hliadka nepriateľa, čo sťažovalo presuny a zaujímanie výhodných pozícii na pozorovanie.

Prieskumná čata počas plnenia jednotlivých úloh využívala aj bojové prieskumné vozidlá a nechýbala ani špeciálna výbava, ktorou disponuje. Bezpečie zaujatých základní zabezpečovali podzemné senzory, ktoré šetrili ľudský potenciál. Jednotlivé objekty pozorovania boli fotograficky dokumentované za pomoci pozorovacích prístrojoch s denným a nočným videním.

„Aktuálna bezpečnostná situácia vo svete a skúsenosti, ktoré sme nadobudli počas medzinárodného cvičenia Saber Strike nás prinútili prispôsobiť aj koncept výcviku a spôsob reálneho využitia potenciálu prieskumnej čaty. Okrem zdokonaľovania sa v štandardných prieskumných spôsobilostiach ako sú prieskum poschodovej osi, prieskum zóny a objektu sa v súčasnosti zameriavame aj na iné druhy ofenzívnych aktivít ako sú prepad, pasca a operácie typu „vyhľadaj a znič“. Aj napriek nepriaznivému počasiu a vysokej intenzite incidentov počas celého trvania cvičenia „michalovský prieskumáci“ plnili úlohy na profesionálnej úrovni,“ zhodnotil riadiaci cvičenia nadporučík Ľuboš Puškár.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: npor. Ing. Ľuboš Puškár, 22. mechanizovaný prápor 2. mechanizovanej brigády Michalovce, Ozbrojené sily SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.