MENU

BVP-1 pre Ukrajinu sú odovzdané,

Leopardy pre našu obranu prídu už čoskoro


Slovensko v uplynulých dňoch odovzdalo Ukrajine posledné z 30 bojových vozidiel pechoty (BVP-1). K ich dodaniu sa Ministerstvo obrany SR zaviazalo podpisom bilaterálnych dohôd s Nemeckou spolkovou republikou. Prvý z 15 hlavných bojových tankov Leopard 2A4, ktoré nám prisľúbilo dodať Nemecko za účelom posilnenia našej obrany, príde už v decembri.

„Následne v priebehu roka 2023 dostaneme 1 až 2 kusy každý mesiac, až ich bude na Slovensku 15. Tieto tanky výrazne posilnia náš tankový prápor, čím naplníme ďalšiu podmienku na výstavbu ťažkej mechanizovanej brigády v rámci cieľov spôsobilostí NATO,“ uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď. Podľa neho je táto spolupráca výhodná pre všetky zúčastnené strany. „Rád by som poďakoval Nemecku za skvelú spoluprácu, ktorú na bilaterálnej úrovni v obrannej oblasti máme,“ dodal J. Naď.

Tanky Leopard 2A4 prídu na Slovensko po generálnych opravách a s náhradnými dielcami a muníciou, Nemecko zároveň zabezpečí výcvik pre našich vojakov. Slovensko vďaka tomuto daru posilní svoj tankový prápor o 50 %. Vybudovanie ťažkej mechanizovanej brigády je jedným z kľúčových záväzkov SR voči NATO. Počet tankov T-72 v našich ozbrojených silách je nedostatočný, nespĺňa ani minimálne požiadavky Aliancie. Tanky Leopard navyše využíva 18 krajín, okrem Nemecka napríklad aj Poľsko a Maďarsko, čo zjednoduší spoluprácu pri logistike či modernizácii.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Ilustračné foto: Ozbrojené sily SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.