MENU

Medzinárodné vojenské cvičenie Puma 2022

Na prelome mesiacov október a november 2022 sa vo výcvikovom priestore Nowa Dęba v Poľsku uskutočnilo medzinárodné vojenské cvičenie Puma 22 za účasti jednotiek štátov V4 a britskej tankovej roty. Ozbrojené sily Slovenskej republiky reprezentovala 2. mechanizovaná rota 12. mechanizovaného práporu z Nitry pod velením veliteľa roty kapitána Romana Dobrotku.

Cvičenie bolo rozdelené na 2 fázy, kde prvá v trvaní 2 týždňov mala za cieľ vykonať integračný výcvik jednotiek participujúcich na cvičení, zladiť činnosť jednotiek a zabezpečiť interoperabilitu počas samotného cvičenia. Výbornou príležitosťou na upevnenie vzťahov medzi jednotkami bolo vykonanie streleckých príprav, kde vojaci mali možnosť vyskúšať si aj ručné zbrane zahraničných armád. V druhej fáze bolo vykonané práporné taktické cvičenie, ktoré bolo ukončené streľbami v rámci DV dňa, ktorého sa zúčastnil aj premiér Slovenskej republiky Eduard Heger.

Cvičenie bolo zamerané na vedenie defenzívnych aktivít. Veliteľ poľskej brigády na záver skonštatoval, že úlohy a ciele cvičenia, ktoré boli stanovené, boli splnené a to aj vďaka úsiliu a nasadeniu príslušníkov mechanizovanej roty z Nitry. Tí boli na záverečnom vyhodnotení vyzdvihnutí za vysoký štandard bojového chovania, za iniciatívu pri budovaní obranných postavení a vedenie obrany.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: 12. mechanizovaný prápor Nitra, 1. mechanizovaná brigáda Topoľčany, Ozbrojené sily SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.