MENU

Spoločné misie bezposádkových prostriedkov

Skylark zvyšujú ich úspešnosť


Sú malé, ľahké, kompaktné a dajú sa rýchlo nasadiť v teréne. Bezposádkové lietajúce prostriedky Skylark od izraelskej spoločnosti Elbit Systems plnia úlohu najmä v oblasti spravodajstva. Využívajú moderné kamerové systémy, ktoré dokážu rozlíšiť medzi teroristami a civilistami, medzi deťmi, ženami, mužmi či typmi vozidiel.

Bezposádkové lietajúce prostriedky (BLP) sa označujú za budúcnosť moderného bojiska a nie sú neznámou ani na Slovensku. Rodina Skylark patrí medzi systémy NATO triedy I. s maximálnou vzletovou hmotnosťou do 150 kg, ktoré sú mobilnejšie oproti svojím ťažším bratom. V armádach zodpovedajú najmä za zhromažďovanie spravodajských informácií počas denných aj nočných operácií. Rodinu tvorí malý prieskumný dron Skylark™ I – LEX, jeho vyššia verzia Skylark™ 3 a tzv. kamikadze dron SkyStriker.

Skylark™ I – LEX je štandardný BLP Izraelských obranných síl na úrovni práporov, má elektrický pohon a je určený na taktický prieskum a sledovanie. Celosvetovo má viac ako 30 používateľov vrátane Slovenska. Prostriedok má dennú CCD kameru s možnosťou zámeny za FLIR. Obraz je prenášaný v reálnom čase a zasielaný do prenosnej pozemnej stanice. Na obsluhu systému troch platforiem sú potrební len dvaja operátori. Dron váži menej ako 10 kg, je prenosný, nepotrebuje vzletové zariadenie, ale štartuje sa ručne. Pristáva na zabudovaný vankúš, ktorý si sám nafúkne.

Skylark™ 3 je väčšia a výkonnejšia verzia Skylark I s maximálnou vzletovou hmotnosťou menej ako 50 kg, doletom až 120 km, vytrvalosťou 18 hodín a hmotnosťou užitočného zaťaženia až 12 kg. Poskytuje schopnosti ISTAR veleniam na stupni divízie alebo brigády v reálnom čase vo dne i v noci, radar alebo SIGINT a môže niesť dve užitočné zaťaženia súčasne. Štartuje z pneumatického katapultu na zemi alebo terénnom vozidle. Na obsluhu potrebuje dvoch operátorov, ktorí môžu simultánne ovládať dva prostriedky.

SkyStriker je plne autonómny vyčkávací BLP s elektrickým pohonom schopný presných taktických úderov na veľké vzdialenosti. Je nazývaný aj ako kamikadze dron alebo vyčkávacia munícia a je vyvinutý k priamemu útoku na cieľ. Môže byť vypustený do vzduchu, kde vyčkáva, než nastane vhodný okamih na útok. Má 10 kg bojovú hlavicu a vďaka svojej konštrukcii je schopný tajnej operácie proti väčšine známych obrnených vozidiel, čo z neho robí smrtiacu zbraň. Podľa spoločnosti Elbit by v kombinácii s prostriedkom Skylark mohol mať dôležitú úlohu pri ochrane Slovenska.

Spoločné misie systémov Skylark

Prostriedky Skylark sú zamerané na vojenskú prácu pri prieskumných, protiteroristických a ozbrojených misiách, ale majú potenciál aj v nevojenskom prostredí ako bezpečnosť hraníc, imigrácia alebo pašovanie. Úspešnosť vojenských misií zvyšuje vzájomná kooperácia systémov a ich nasadenie súčasne. „Spoločné misie systémov SkyStriker a Skylark sú časté, umožňujú jednému operátorovi ovládať oba prostriedky súčasne, čo znižuje počet potrebných pracovníkov na obsluhu a minimalizuje ľudské chyby spôsobené používaním dvoch systémov dvoma operátormi. Počas misie vyzerá kooperácia tak, že štandardný prostriedok zhromažďuje spravodajské informácie, ktoré kamikadze dron vyhodnotí a na základe nich postupuje pri zameraní sa na cieľ a jeho zasiahnutí,“ vysvetľuje Omer Frank, zástupca Elbit Systems a bývalý operátor dronov.

Rozumné riešenia pre malé armády

BLP spoločnosti Elbit Systems predstavujú efektívne riešenie najmä pre malé armády. Systémy umožňujú využívať tých istých ľudí na prevádzku a údržbu Skylarku aj SkyStrikera. Znamená to, že z tej istej riadiacej stanice, s použitím tej istej komunikačnej techniky a vzletového zariadenia môže jeden vojak riadiť ktorýkoľvek z BLP Skylark a Skystriker. Navyše, väčšinu typov užitočného zaťaženia je možné použiť aj na ostatných prostriedkoch. „Pre malú armádu sú takéto riešenia rozumné. Predstavujú nulové riziko, ktoré bude efektívne z hľadiska potrebnej pracovnej sily, ušetrí náklady na prevádzku i údržbu a ponúkne možnosti na ich viacúčelové využívanie,“ uzatvára Omer Frank.

Foto: Elbit Systems

Obsah ATM číslo 11/2022 nájdete – TU

 

Popisy k obrázkom:

Skylark™ 3, väčšia a výkonnejšia verzia prostriedku Skylark I

SkyStriker, nazývaný aj kamikadze dron, vyčkáva vo vzduchu na vhodný okamih útoku

Skylark™ I – LEX, určený na taktický prieskum a sledovanie, ktorý má v používaní aj Slovenská republika

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.