MENU

Protiraketový systém Abakan

Jednotlivé komponenty ruského samohybného nestrategického protiraketového systému Abakan vystavili počas tohtoročného vojensko-technického fóra Armija 2022 na stojisku bližšie k hlavnému vchodu parku Patriot. To potvrdzuje, že autori systému nakoniec získali exportné povolenie a začali ho ponúkať potenciálnym zahraničným zákazníkom.

Svetovú premiéru malo samohybné odpaľovacie zariadenie ešte počas fóra Armija 2020, na vlaňajšom fóre Armija 2021 mohli návštevníci vidieť odpaľovacie zariadenie a viacúčelový radar zo zostavy systému. V obidvoch prípadoch bola táto technika vystavená v priestoroch pavilónu Koncernu VKO Almaz-Antej. Samostatné pavilóny veľkých korporácií a združení vrátane koncernu Almaz-Antej stoja v priestore mimo hlavných výstavných hál. Skutočnosť, že dva hlavné komponenty systému Abakan koncern vystavil na ploche blízko hlavného vchodu, ukazuje, že autori systému získali od ruskej vlády exportné povolenie a v súčasnosti ho môžu ponúkať na predaj potenciálnym zahraničným zákazníkom. Získanie exportného povolenia zahŕňa aj právomoc publikovať na verejnosti základný opis a technické parametre, samozrejme v maximálnom rozsahu definovanom už spomínaným povolením. Rozsah zverejnených informácií variuje a jednolistový reklamný leták nemôže obsahovať až toľko údajov ako napríklad reklamná brožúra s viacerými stranami.

Mobilný protiraketový komponent

Samohybný protiraketový raketový systém 98R6E Abakan je mobilným systémom slúžiacim na ničenie moderných a technologicky vyspelých nestrategických balistických raketových riadených striel protivníka. Systém je primárne určený ako doplnok k iným jestvujúcim protilietadlovým raketovým systémom, ako rozšírenie o protiraketový komponent. Prostriedky systému a jeho programové vybavenie umožňujú aj autonómnu činnosť ako samostatného palebného oddielu. Všetky operácie bojovej činnosti sú v plnom rozsahu automatizované, čo prispieva k pomerne malému počtu prostriedkov systému a nízkemu počtu členov bojovej obsluhy…

Text: Miroslav Gyűrösi
Foto: autor, archív autora

Viac sa dočítate v ATM číslo 11/2022, ktoré vyšlo 27. októbra 2022.

Obsah ATM 11/2022 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.