MENU

Jubilejný MSPO 2022

V dňoch 6. – 9. septembra 2022 sa na výstavisku v poľskom meste Kielce konal jubilejný 30. ročník zbrojárskej výstavy MSPO. Každé podujatie tohto druhu presne odzrkadľuje aktuálny stav v geopolitike aj lokálnej politike. Takto sa začína fotoreportáž z výstavy MSPO, ktorú prinášame v najnovšom čísle časopisu ATM na stranách 8 až 13.

Samozrejme, Poľsko nie je výnimkou, ba skôr naopak. Náš severný sused vyvíja mimoriadne intenzívne úsilie v oblasti výstavby a posilnenia svojich ozbrojených síl aj rozvoja zbrojárskeho priemyslu, s dôrazom na vyspelé technológie. Výstava MSPO 2022 si zapísala viaceré rekordné čísla. Po čiastočnom útlme v posledných troch rokoch, aj vzhľadom na vývoj v našom zemepisnom priestore, bol v Kielcach viditeľný obrovský nárast počtu vystavovaných exponátov i technológií. Návštevníci mali skutočne na čo sa pozerať.

Vo fotoreportáži uverejnenej aktuálne v novembrovom ATM sme predstavili 38 rôznych vystavovaných produktov. Samozrejme, je to len zlomok z toho, čo výstava ponúkla, ale predpokladáme, že k niektorým exponátom sa časom ešte vrátime.

Prostredníctvom našej webovej stránky sa však autor čitateľom ospravedlňuje, pretože v tlačenej verzii článku došlo k chybnej interpretácii sídla jednej z uvádzaných spoločností. Ako krajina, v ktorej firma pôsobí, je v článku chybne uvedená Brazília. Priemyselná skupina HYDRA, konkrétne spoločnosti HYDRA Techniologies a HYDRA Aeronautics, sídlia v Mexiku.

Tu preto uvádzame dva z predstavených produktov – už samozrejme so správnym textom:

Obrázok č. 1: Mexická spoločnosť HYDRA Technologies v spolupráci s tureckým zbrojným priemyslom prezentovala presnú vyčkávaciu muníciu HUUL. Malý BLP poháňaný elektromotorom má hmotnosť 2 kg a nesie bojovú časť s hmotnosťou dosahujúcou 600 g.

Obrázok č. 2: Mexická spoločnosť HYDRA Aeronautics vystavila okrem iných konštrukcií aj bezposádkový lietajúci prostriedok S-45 BAALAM. Stroj s rozpätím krídla 6,03 m má vzletovú hmotnosť 91,85 kg. Jeho nosnosť dosahuje do 15 kg. Okrem prieskumných prostriedkov môže prepravovať aj križujúcu muníciu a ľahké bomby.

Titulné foto: Premiéru pred verejnosťou mal špecializovaný KTO Rosomak vo variante rádiového prieskumu. Vozidlo je vybavené zameriavacou stanicou R&S EBD 195, prijímačom ICOM IC-R 9500 a anténovou jednotkou R&S ADD 195.

Text: redakcia
Foto: Miroslav Gyűrösi

Obsah ATM č. 11/2022 nájdete – TU

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.