MENU

Prehliadka diel FotoAtak 2017 a Galéria Mil 2017

Slová ako talent, tvorivosť a ich verejné predstavenie boli oporným základom v príhovoroch počas zvolenského posádkového kola celorezortných súťažných prehliadok roku 2017, ktoré sa konalo dňa 3. októbra 2017 v priestoroch veliteľstva vzdušných síl vo Zvolene.

Stretnutiu účastníkov, pozvaných vojenských dôchodcov klubu Zväzu vojakov SR – Klubu Zvolen, zástupcov vojenských útvarov vzdušných síl, ako aj ďalších útvarov a zariadení Posádky Zvolen predchádzala septembrová výstava v priestoroch Strediska kultúrno-osvetových činností v Kasárňach SNP Zvolen – Podborová.

Zástupca náčelníka štábu veliteľstva VzS plukovník Róbert Kleštinec vyzdvihol vo svojom prejave skutočnosť, že práve prezentovanie vlastných tvorivých aktivít a ich výsledkov je inšpiráciou pre ostatných. Ocenil zapojenie sa do posádkového kola akcie, na ktorú plynule nadviaže aj celorezortná súťaž zameraná na záujemcov z radov profesionálnych vojakov, zamestnancov, vojenských dôchodcov, vojnových veteránov a osobitne aj ich rodinných príslušníkov. O úspechu na celorezortnej úrovni rozhodnú odborné poroty. Doplnkovou aktivitou a potvrdením zachovávania tradície súťaží a prehliadok záujmovo technickej tvorivosti bola úspešná prezentácia funkčných lietajúcich modelov na diaľkové ovládanie. Svoje tridsaťročné skúsenosti prezentoval plukovník v. v. Jaroslav Haluška a pôsobenie letecko-modelárskeho klubu pri stredisku kultúrno-osvetových činnosti (ďalej len SKOČ) posádky Zvolen popísal kapitán v. z. Jaroslav Kalianko.

Niet pochýb, že poslanie tejto aktivity bolo splnené. Rozvíjanie záujmu o kultúrne a umelecké tradície ozbrojených síl a jeho prepojenie na civilný život všetkých kategórií vojenského personálu sa vo Zvolene vydarilo. Rozvíjanie talentu vo vojenskom prostredí a organizované formy záujmovo umeleckej činnosti a záujmovo technickej tvorivosti má tradíciu od šesťdesiatych rokov 20. storočia. Súťaže talentov mali v minulosti taktiež postupový charakter a 1. ročník celoarmádneho festivalu v podmienkach ČSĽA v umeleckom prednese, spoločenskom tanci, speve, hudbe a malých javiskových formách s názvom ASUT sa konal v roku 1967 v Kroměříži v Českej republike.

FotoAtak a Galéria Mil 2017 sú motiváciou pre všetkých zúčastnených na rozvíjanie svojich daností, kreatívnych schopností, a tým formovanie svojej osobnosti cestou umeleckej, ale aj technickej zručnosti. Náčelník SKOČ posádky major Zdenko Baranec a rovnako aj zamestnankyne strediska Iveta Findrichová a Helena Halušová vyjadrili úprimné presvedčenie, že organizované formy prezentovania tvorivosti jednotlivcov spojené s výstavami funkčných leteckých modelov a ďalších exponátov nadviažu na vysokú úroveň niekdajších Festivalov talentov ZUČ a ZTT VzS OS SR.

Každému, kto sa zúčastnil, patrí poďakovanie za to, že sa odhodlal ukázať, čo je v ňom, čo dokáže. Za to, že podporil aktívnou formou túto aktivitu s pevným miestom v oblasti výchovy, kultúry a podporných programov personálneho manažmentu slovenských ozbrojených síl.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Veliteľstvo vzdušných síl Zvolen, Ozbrojené sily SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.