MENU

Plavby/brody 13. mechanizovaného práporu

v Centre výcviku Lešť


Levický 13. mechanizovaný prápor vykonal v termíne od 1. do 3. októbra 2022 pod velením náčelníka štábu majora Mareka Žáčika rozhodujúci výcvik vodičov špeciálnych vozidiel v Centre výcviku Lešť.

Po náročnej príprave „na suchu“, kedy musia všetci vodiči najazdiť minimálne 70 kilometrov, absolvovať zdravotné prehliadky a dôkladnú prípravu, výcvikom v prekonávaní vodnej prekážky prešlo 16 vodičov pásovej techniky. Vodiči a velitelia špeciálneho vozidla si precvičili svoje schopnosti a zručnosti manévrovať s bojovým vozidlom pechoty na vodnej hladine. Vodiči mali za úlohu prekonať dráhu dlhú 1200 metrov, kde po vstupe do vodného cvičiska museli absolvovať prekonanie zákrut v priechode so zatáčaním medzi bójami, opustiť vodnú plochu na druhom brehu, prekonať ťažký terén v obmedzenom priestore, znova vstúpiť do vody, prekonať ďalšiu prekážku č. 14 cúvaním a doplávať na prvý breh. To všetko na časovú normu. Medzi najlepších vodičov patrili desiatnik Marián Mikuška, desiatnik Ivan Izák, desiatnik Jozef Marföldi a desiatnik Peter Gača.

Hlavným cieľom výcviku je udržať zručnosti u vodičov špeciálnych vozidiel a zároveň spôsobilosť jednotiek 13. mpr v prekonávaní prekážky plavbou a brodením. Na túto spôsobilosť vodičov dohliadal pomocník riadiaceho nadporučík Ján Horanský, rotný Michal Javorský a veliaci poddôstojník nadrotmajster Martin Moravský. Aj napriek množstvu úloh, ktoré 13. mechanizovaný prápor zabezpečuje sa zamestnanie nieslo v duchu profesionality a odhodlania vojakov plniť svoje úlohy čo najlepšie. 13. mechanizovaný prápor dosiahol hodnotenie – výborne.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: 13. mechanizovaný prápor Levice, Ozbrojené sily SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.