MENU

Ministri obrany krajín V4 na Slovensku

rokovali o zintenzívnení spolupráce aj Ukrajine


Minister obrany SR Jaroslav Naď dnes v Banskej Štiavnici absolvoval rokovania so svojimi rezortnými kolegami z krajín Vyšehradskej skupiny. Ich rozhovoru dominovali témy pomoci Ukrajine, obrannej spolupráce, ako aj otázky spojené s rozvratným pôsobením hybridných aktérov či bezpečnostné výzvy na západnom Balkáne a ďalších regiónoch.

„Vyšehradská skupina dnes opäť ukázala, že je odolný organizmus, ktorý je veľmi dôležitý v rôznych oblastiach, a to nielen pre celú strednú Európu, ale aj pre EÚ a NATO,“ uviedol minister Naď. Ústrednou témou počas rokovaní bola územná celistvosť Ukrajiny, ktorá je podľa neho spoločným záujmom všetkých krajín V4. „Všetci vieme, kto je agresor, všetci vieme, kto je obeť. Všetci chceme, aby sa mier na Ukrajinu vrátil tak skoro, ako to len bude možné. Preto hľadáme spoločné riešenia, ako Ukrajine pomôcť,“ zdôraznil, pričom v tejto súvislosti spomenul hlavne ošetrovanie a výcvik ukrajinských vojakov a opravy ukrajinskej techniky.

„Pokiaľ nebudeme hľadať veci, ktoré nás rozdeľujú, ale záležitosti, ktoré nás spájajú, môže byť V4 fungujúci formát. Spoločná minulosť nás predurčuje k tomu, aby sme spolu boli schopní komunikovať,“ uviedla česká ministerka obrany Jana Černochová. Tá zároveň vyzdvihla iniciatívu krajín V4 v podobe spolupráce pri odmínovaní ukrajinského územia.

Utorňajšie rozhovory v Banskej Štiavnici boli taktiež zamerané na posilňovanie spolupráce medzi podnikmi obranného priemyslu, zintenzívnenie spoločného výcviku a cvičení či rozšírenie dialógu V4+ s partnermi z USA, Francúzska, Nemecka, Veľkej Británie a Južnej Kórey. Súčasťou diskusie však boli aj témy obrannej spolupráce v rámci zoskupenia krajín V4, ktorému SR bude predsedať do 30. júna 2023. Ako minister Naď priblížil, konkrétne išlo napríklad o prípravu Bojovej skupiny EÚ krajín V4, ktorá bude v pohotovosti v prvom polroku 2023. Maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky v tejto súvislosti potvrdil záväzok svojej krajiny prispievať do tohto bojového zoskupenia. Zdôraznil tiež pozíciu Maďarska, ktoré je proti ruskej agresii a považuje za dôležité brániť teritoriálnu integritu Ukrajiny. Poukázal taktiež na potrebu minimalizovať riziko eskalácie vojenského konfliktu na Ukrajine a jeho rozšírenie na územie iných štátov. Štátny tajomník poľského ministerstva národnej obrany Marcin Ociepa pri tejto príležitosti akcentoval potrebu prehlbovať spoluprácu medzi krajinami V4 aj v boji proti hybridným hrozbám ruských aktérov v regióne strednej Európy. „Jednotnosť a silný hlas V4 potrebujeme počuť čoraz viac, viac ako kedykoľvek predtým. Ukazujeme tým na náš spoločný záujem o bezpečnosť v našom regióne,“ uzavrel štátny tajomník Ociepa.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiace články:
Na Slovensku jednali ministři obrany V4 o zintenzívnění spolupráce i Ukrajině
Stretnutie MiO V4 Banská Štiavnica
Policajné zabezpečenie návštevy ministrov obrán krajín V4

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.