MENU

96 hodinový výcvik prieskumnej čaty 22. mpr

V dňoch od 19. do 23. septembra 2022 vykonali príslušníci prieskumnej čaty 22. mechanizovaného práporu 96 hodinový výcvik. Zamestnanie prebiehalo vo Vojenskom výcvikovom priestore Kamenica nad Cirochou a Posádkovej strelnici Poruba pod Vihorlatom. Intenzívny výcvik bol zameraný na preverenie odborných spôsobilostí, praktických zručností a fyzickej zdatnosti počas vykonávania prieskumných úloh za obzvlášť náročných klimatických podmienok.

Po obdŕžaní operačného rozkazu veliteľa čaty, velitelia družstiev vykonali plánovanie a prípravu na splnenie stanovenej úlohy. Úlohou prieskumnej čaty bolo vykonať nepozorovaný presun do stanoveného miesta zvláštnej pozornosti s následným pozorovaním objektu v tomto priestore.

Za zníženej viditeľnosti, prísnej zvukovej a svetelnej disciplíny, prieskumné družstvá dosiahli stanovené priestory, kde vybudovali základňu, ktorá im poskytovala zázemie na čas nevyhnutný pre splnenie stanovenej úlohy. Po vykonaní veliteľského prieskumu, nasledovalo budovanie pozorovacích stanovíšť, z ktorých prieskumníci nepretržite plnili úlohy sledovania objektu. Na cvičiacich bolo naimitovaných viacero incidentov, ako napríklad prítomnosť nepriateľských jednotiek v objekte, streľba nepriateľského ostreľovača, prelet bezpilotného prostriedku a zranenie jedného z príslušníkov prieskumnej čaty. Vysoké nasadenie a odborná spôsobilosť každého jedného člena družstva mala za následok úspešné zvládnutie týchto náročných situácií.

Na signál „Tornado“ nasledovalo stiahnutie prieskumnej jednotky. Počas presunu do miesta vyzdvihnutia bola jednotka odhalená a napadnutá nepriateľom. V tejto fáze družstva vykonali bojovú streľbu s následným odpútaním a stiahnutím sa do posledného aktívneho zhromaždiska. Tu prebehla konsolidácia a reorganizácia družstiev a nasledoval presun do nového miesta vyzdvihnutia, kde sa 96 hodinový výcvik prieskumnej čaty úspešne ukončil.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: npor. Ing. Ľuboš Puškár, 22. mechanizovaný prápor 2. mechanizovanej brigády Michalovce, Ozbrojené sily SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.