MENU

Obranná spolupráca medzi SR a Maďarskom

je vzorom v mnohých oblastiach


Minister obrany SR Jaroslav Naď dnes prijal na pôde rezortu obrany ministra obrany Maďarska Kristófa Szalay-Bobrovniczkého. Ich rozhovoru dominovali otázky prehlbovania bilaterálnej spolupráce v rôznych oblastiach. Zároveň išlo o prvú oficiálnu návštevu maďarského ministra obrany od jeho ustanovenia do funkcie.

„Spolupráca medzi Slovenskou republikou a Maďarskom v oblasti obrany je vynikajúca. Preto budeme hľadať ďalšie formy spolupráce, ktoré budú na bilaterálnej úrovni alebo aj v širšom rámci, napríklad Vyšehradskej štvorky,“ uviedol minister Naď. Zároveň dodal, že medzi oboma stranami bude pokračovať diskusia o možnosti, že by sa Maďarsko pripojilo k Poľsku a Českej republike pri ochrane vzdušného priestoru Slovenskej republiky.

Témou stretnutia ministrov boli aj aliančné bojové zoskupenia zriadené na území SR a Maďarska v reakcii na ruskú agresiu na Ukrajine, aktuálne transatlantické procesy ako aj bezpečnostná situácia na západnom Balkáne, ktorý je v kontexte európskej bezpečnosti kľúčovým regiónom.

Obaja ministri tiež vyzdvihli doterajšiu spoluprácu v oblasti medzinárodného krízového manažmentu, spoločného výcviku a vzdelávania. Potenciál však má podľa nich aj kooperácia pri modernizácii ozbrojených síl, ktorá by mohla byť prospešná pre slovenský, ale aj maďarský obranný priemysel. „Maďarské aj slovenské ozbrojené sily prechádzajú modernizáciou, pričom v tomto úsilí napredujú aj napriek globálnej ekonomickej kríze. V budúcnosti budeme hľadať možnosti spolupráce aj v tejto oblasti,“ uviedol minister Szalay-Bobrovniczky, ktorý pri tejto príležitosti tiež ocenil aktivity a iniciatívy Slovenska vo Vyšehradskej skupine.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR 

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.