MENU

Minister Naď pred rokovaním s kolegami z V4

Minister obrany SR Jaroslav Naď už dnes privíta v Banskej Štiavnici rezortných kelogov z krajín Vyšehradskej skupiny. Slovensko je do júna budúceho roka predsedajúcou krajinou, preto má organizácia rokovania význam aj z hľadiska líderstva v jednotlivých témach.

So svojimi kolegami a členmi jednotlivých delegácií bude minister Naď venovať pozornosť bezpečnostnej situácii s ohľadom na ruskú agresiu na Ukrajine, ako aj téme posilnených obranných pozícií na východnom krídle NATO či spolupráci pri výmene skúseností s hybridným pôsobením cudzích aktérov.

„Verím, že v tomto období neistoty, keď Európa čelí viacerým bezpečnostným výzvam, dokáže V4 ako regionálne fórum prispievať k ich riešeniu. Podujatia, ako je to v Banskej Štiavnici, sú preto skvelou príležitosťou na detailnejšie prediskutovanie otázok nášho spoločného záujmu,“ uviedol minister Naď.

Súčasťou rokovaní podľa ministra Naďa budú tiež priority slovenského predsedníctva vo V4. To je okrem pomoci Ukrajine zamerané aj na prípravu vlajkových projektov obrannej spolupráce krajín V4 – Bojovej skupiny EÚ krajín V4, ako aj Veliteľstva spoločnej logistickej podpornej skupiny. Prioritami tiež bude zintenzívnenie interoperability ozbrojených síl a rozvoj infraštruktúry v súvislosti s vojenskou mobilitou.

Text a  foto: Ministerstvo obrany SR – KOd /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.