MENU

Slovensko podpísalo s Južnou Kóreou

memorandum o porozumení


Minister obrany SR Jaroslav Naď počas svojej oficiálnej návštevy Južnej Kórey absolvoval v Soule viacero pracovných stretnutí vrátane bilaterálneho rokovania s kórejským ministrom národnej obrany Lee Jong-supom a rozhovorov s predstaviteľmi kórejského obranného priemyslu. Obaja ministri počas rokovania podpísali memorandum o spolupráci, vďaka ktorému SR posilní obranné a bezpečnostné vzťahy s Južnou Kóreou. Išlo zároveň o vôbec prvé oficiálne bilaterálne rokovanie ministrov obrany Južnej Kórey a Slovenska.

Ústrednými témami bola okrem prehlbovania bilaterálnej spolupráce aj ruská agresia na Ukrajine. „Južná Kórea je nielen garantom bezpečnosti v regióne severovýchodnej Ázie, ale taktiež dôležitým medzinárodným bezpečnostným aktérom. Podpisom spoločného memoranda sa upravia podmienky našej kooperácie v politicko-vojenskej oblasti, čo umožní zintenzívniť vzájomnú spoluprácu v mnohých aspektoch,“ uviedol minister Naď. Potvrdil, že súčasťou rokovaní s kórejskými partnermi boli tiež diskusie o možnostiach uplatnenia slovenských spoločností v Južnej Kórei a v širšom regióne či otázky zapojenia slovenského potenciálu v oblasti vedy a výskumu.

Minister Naď so svojím rezortným kolegom hovoril aj o možnostiach budúcej spolupráce v oblasti vojenskej kybernetickej obrany. Kórejská republika totiž vzhľadom na svoje vojensko-politické ukotvenie a ekonomicko-technologický potenciál predstavuje pre SR v tejto oblasti perspektívneho partnera pre spoluprácu. Šéf slovenského rezortu obrany tiež vyjadril podporu juhokórejskému diplomatickému úsiliu o zachovanie stability v regióne. „Vítame všetky iniciatívy Kórejskej republiky zamerané na zabezpečenie úplnej denuklearizácie KĽDR, prosperity a mieru na Kórejskom polostrove. Slovensko bude naďalej podporovať Kóreu v jej úsilí o dosiahnutie týchto cieľov,“ uzavrel minister Naď, pričom v tejto súvislosti podčiarkol kľúčový význam medzinárodného spoločenstva.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.