MENU

Reakcia ministra obrany SR Jaroslava Naďa

na Putinove kroky


Kremeľ sa netají snahou o ďalšiu nehanebnú anexiu územia Ukrajiny, čo potvrdzujú aj avizované referendá v okupovaných oblastiach. Pripájanie ukrajinských území k Ruskej federácii bude následne môcť poslúžiť politike Kremľa ako ďalšia zo zámienok – keď bude Ukrajina bojovať o opätovné získanie svojho územia, Kremeľ to označí za „útok na Rusko“ a bude sa vyhrážať použitím jadrového arzenálu.

Táto situácia nás neprekvapuje, pretože takéto Putinovo konanie sme očakávali úplne od začiatku. Samozrejme, preukazuje to úbohosť, s ktorou on k tomu pristupuje. Je najvyšší čas, aby si uvedomil jednu vec – tým, že začne povolávať synov ruských matiek, sa dostane do veľmi ťažkej politickej situácie a predpokladám, že to skončí zvrhnutím V. Putina ako prezidenta Ruskej federácie.

Slovensko bude naďalej pokračovať v tom, čo robíme aj spoločne ako medzinárodné spoločenstvo – pomáhať diplomaticky, ekonomicky, politicky aj vojensky v maximálnej možnej miere krajine, ktorá sa bráni pred agresorom a robí tak naozaj nebojácne a úspešne už od 24. februára. Predpokladám, že v tom vytrvá a bude úspešná.

Na druhú stranu Putinove kroky potvrdzujú, že stráca nervy aj možnosti. Verím, že si to začnú ešte viac uvedomovať bežní ľudia v Ruskej federácii a urobia kroky k tomu, aby mu zabránili nejakým spôsobom ďalej ubližovať Rusku ako takému a jeho obyvateľom.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR – KOd /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.