MENU

Príprava na oslavy Dňa OS SR vrcholia

Okrem tradičných protokolárnych aktivít spojených s položením vencov pri pamätníku hurbanovských dobrovoľníkov na Prietržskej ceste a slávnostného vojenského nástupu na námestí generála Milana Rastislava Štefánika v Brezovej pod Bradlom opäť po prestávke spojenej s pandémiou pripravujeme popoludňajší program spojený s ukážkami výcviku jednotlivých zložiek ozbrojených síl, statické a dynamické ukážky zbraní a vybavenia nie len našich vojakov, ale aj spojencov. Súčasťou pripravovaného programu bude aj kultúrne vystúpenie vojenskej hudby ozbrojených síl, čestnej stráže, či koncert skupiny Heľenine oči a vystúpenie zoskupenia Čarovné ostrohy.

Počas aktivít na „poli pod Barancom“ bude hlavným bodom programu, približne o 14-ej hodine, viac ako hodinová ukážka taktického cvičenia mechanizovaných jednotiek s podporou delostrelectva, letectva ale aj pôsobenie príslušníkov síl pre špeciálne operácie, tak ako ich vo veľkom precvičujeme počas vojenských cvičení vo vojenských výcvikových priestoroch, kde verejnosť bežne nemá prístup. Počas ukážky bude verejnosť môcť vidieť prípravu bojiska, prieskum v rôznych formách, samotnú bojovú činnosť sprevádzanú palebnou podporou delostrelectva a leteckou podporou, ale aj to čo bežne vidieť nie je v podobe činnosti jednotiek vojenskej polície pri zbieraní vojnových zajatcov, logistov odťahujúcich poškodenú bojovú techniku, alebo činnosť vojenského zdravotníctva pri ošetrovaní a odsune zranených. V neposlednom rade sa predvedú aj príslušníci síl pre špeciálne operácie pri jednej z ich typickej činnosti.

Ozbrojené sily si pravidelne pripomínajú svoj sviatok na konci septembra, ktorý je zároveň výročím prvého ozbrojeného vystúpenia za sebaurčenia Slovákov. Práve v okolí Brezovej pod Bradlom zviedli hurbanovský dobrovoľníci pod velením Jána Francisciho 22. septembra 1848 svoju prvú víťaznú bitku.

Vzhľadom na veľkosť ukážok aktuálne prebieha presun ťažkej vojenskej techniky z rôznych kasární ozbrojených síl do priestorov nasadenia, k čomu vyzývame verejnosť aby rešpektovala pokyny sprievodných vozidiel a vojenskej polície. Zároveň verejnosť pozývame na toto jedinečné podujatie, kde bude môcť vidieť pripravenosť našich vojakov plniť úlohy spojené s obranou našej vlasti.

Program Dňa Ozbrojených síl SR:

9.00 – Tiché kladenie vencov pri pamätníku na Prietržskej ceste

10.30 – Slávnostný vojenský nástup na námestí gen M. R. Štefánika spojený s mimoriadnym povýšením a odovzdaním vojenských medailí a príhovormi ministra obrany a náčelníka Generálneho štábu OS SR

12.00 – otvorenie areálu „pole pod Brancom“ pre verejnosť – statické ukážky výzbroje a vybavenia, zoskoky výsadkárov, vystúpenie showprogram Čestnej stráže OS SR, koncert Vojenskej hudby OS SR

13.30 – slávnostný začiatok ukážok a kultúrneho programu, vztýčenie vlajky, príhovory

13.55 – veľká dynamická ukážka ozbrojených síl

15.00 – kultúrny program, koncert

17.00 – ukončenie Dňa OS SR

Text: OS SR – plk. Štefan Zemanovič /r
Ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.