MENU

Bezposádkové lietajúce systémy Elbit

Medzinárodný technologický a zbrojársky gigant Elbit Systems s pôvodom a hlavným sídlom v Izraeli je na celom svete známy svojím aktívnym pôsobením v mnohých oblastiach vývoja a výroby tých najmodernejších technológií a riešení. Takto sa začína článok o bezposádkových lietajúcich systémoch, ktorý sme priniesli v ATM číslo 9/2022.

Portfólio činnosti tejto známej spoločnosti zahŕňa širokú škálu vývoja a výroby najmodernejších technológií pre takmer všetky segmenty ozbrojených síl, a tiež v oblasti riešení a produktov pre národnú bezpečnosť. Spoločnosť založili roku 1966 v Izraeli a má dcérske spoločnosti vo viacerých krajinách v rámci celého sveta.

Spoločnosť je najväčšou zbrojárskou firmou v Izraeli a v súčasnosti celosvetovo zamestnáva približne 18 000 pracovníkov, z nich až polovica sú inžinieri s vysokoškolským vzdelaním. V rámci dodávateľského a spolupracujúceho reťazca spoločnosť len v Izraeli vytvára ďalších 30 000 pracovných miest. Svoje dcérske spoločnosti má v 16 krajinách na štyroch kontinentoch: v Austrálskom zväze, Rakúsku, Belgicku, Brazílii, Kanade, Francúzsku, Gruzínsku, Nemecku, Maďarsku, Indii, Spojených štátoch mexických, Rumunsku, Švédsku, Švajčiarsku, Spojenom kráľovstve a Spojených štátoch amerických. Ako už bolo spomenuté, záber spoločnosti je obrovský. Pôsobí v oblasti technológií a riešení pre vojenské letectvo a vesmír, pozemné sily, vojenské námorníctvo, bezposádkové systémy, sieťové bojisko, kybernetiku, bezpečnostné systémy a komerčnú sféru. Spoločnosť Elbit Systems investuje až 9 % svojho príjmu do výskumu a vývoja nových technológií a riešení.

Dôležitý segment

Medzi hlavné oblasti činnosti firmy Elbit Systems patria bezposádkové systémy, ktoré vo všeobecnosti predstavujú v súčasnosti asi najdynamickejšie sa rozvíjajúci segment moderného vojenstva. Tu asi nebude od veci zdôrazniť, že Izrael je historicky svetovým pionierom nielen vo vývoji a výrobe taktických bezposádkových lietajúcich prostriedkov a systémov, ale hlavne ich bojového použitia…

Široké portfólio

Medzi hlavnými typmi bezposádkových lietajúcich systémov v aktuálnej ponuke spoločnosti Elbit Systems sú miniatúrny taktický systém s lietajúcim prostriedkom Skylark-1LEX, ľahký taktický systém s lietajúcim prostriedkom Skylark 3, vyčkávajúca letecká munícia SkyStriker, viacúčelový taktický bezposádkový systém s lietajúcim prostriedkom Hermes 450, viacúčelový bezposádkový systém kategórie MALE s lietajúcim prostriedkom Hermes 900 a viacúčelový bezposádkový systém kategórie MALE s prostriedkom Hermes Starliner certifikovaným na činnosť aj v civilnom leteckom priestore.

Skutočnosťou je, že produkty spoločnosti zahŕňajú bezposádkové prostriedky všetkých tried NATO (trieda I do 150 kg, trieda II do 600 kg a trieda III nad 600 kg) a v rámci portfólia systémov Hermes (t. j. Hermes 450, Hermes 900) a rodiny systémov Skylark (t. j. Skylark 1, Skylark 3, SkyStriker) v oblastiach pozemného riadenia, dátového spojenia, operačného softwaru a ďalších, umožňuje využívať rovnakých operátorov aj náhradné diely. Tým zákazníkovi prináša výhodu viacnásobnej úspory nákladov tak na obstaranie, ako aj prevádzku týchto prostriedkov…

Osvedčené v boji

Hlavné úlohy bezposádkových lietajúcich systémov Elbit v boji sú najmä v oblasti spravodajstva. Zodpovedajú za zhromažďovanie všetkých druhov spravodajských informácií, či už ide o denné alebo nočné operácie; využívajú radary, snímkovanie, signálne spravodajstvo (SIGINT), komunikačné spravodajstvo (COMINT), elektronické spravodajstvo (ELINT), elektronický boj, ako aj ďalšie úlohy.

V Izraeli nastala veľká zmena smerom k používaniu bezposádkových prostriedkov na bojisku okolo roku 2010 a namiesto toho, aby boli len súčasťou operácií, stali sa kľúčovými. Dnes sa v Izraeli 80 – 90 % operačných hodín izraelského letectva vykonáva pomocou bezposádkových lietajúcich prostriedkov a 85 % z nich sa dnes realizuje pomocou prostriedkov Hermes…

Keďže armáda Slovenskej republiky má porovnateľne menšiu armádu, bolo by zmysluplnejšie zvoliť komplexné a efektívne riešenie, ktoré ušetrí náklady na prevádzku a údržbu a bude mať čo najväčšiu interoperabilitu a opätovné využitie techniky pre rôzne typy misií. Presne to poskytuje portfólio spoločnosti Elbit Systems. Táto kompatibilita môže znížiť výšku štátnej investície do nákupu (dá sa kúpiť menej typov užitočného zaťaženia, riadiacich staníc a komunikačnej techniky), zvýši ich dostupnosť a schopnosti počas nasadenia, zníži počet potrebného personálu, zníži počet typov náhradných dielov aj ich celkový počet a v konečnom dôsledku ušetrí veľa peňazí daňovým poplatníkom za najefektívnejšie prevádzkové riešenie.

Celý článok si môžete porečítať v ATM č. 9/2022 na stranách 48 – 49.

Obsah ATM 9/2022 nájdete – TU.

Text a foto: Elbit/red

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.