MENU

Štátny tajomník M. Majer sa stretol

s nemeckou štátnou tajomníčkou S. Möller


V priestoroch Centra výcviku Lešť sa v piatok 12. augusta uskutočnilo bilaterálne stretnutie štátneho tajomníka MO SR Mariana Majera a štátnej tajomníčky Ministerstva obrany Spolkovej republiky Nemecko Siemtje Möller, ktorá pri príležitosti pracovnej cesty na Slovensko navštívila aj nemeckých profesionálnych vojakov pôsobiacich v rámci mnohonárodnej bojovej skupiny NATO.

„V aktuálnej bezpečnostnej situácii sa potvrdzuje pevná väzba a sila aliančného spojenectva, či už pri spoločnom posilňovaní východnej hranice Aliancie, ale tiež prostredníctvom jednoty rozhodnutí a podpory Ukrajiny. Dôkazom toho sú aj spojeneckí vojaci na Slovensku, ktorí zvyšujú obranyschopnosť našej krajiny, vzájomnú súčinnosť a v konečnom dôsledku aj dôležitý efekt odstrašenia,“ uviedol M. Majer, ktorý zároveň vyzdvihol vysokú úroveň a rozsah slovensko-nemeckej bilaterálnej spolupráce. „V oblasti obrany a bezpečnosti je pre nás Nemecko dôležitým spojencom a jeho pomoc pri zabezpečovaní našej obrany si veľmi vážime,“ doplnil.

Počas prehliadky priestorov, v ktorých aliančné jednotky pôsobia, M. Majer informoval S. Möller aj o napredovaní v procesoch súvisiacich s poskytovaním hostiteľskej podpory vrátane vybudovania kontajnerového mestečka v CV Lešť.

Na Slovensku aktuálne pôsobí viac ako 470 vojakov a spolu s nimi tiež dva systémy protivzdušnej a protiraketovej ochrany Patriot vo verzii PAC-3. Nemecké ozbrojené sily pritom súčasne pôsobia v pozemnom aj vzdušnom komponente mnohonárodnej bojovej skupiny – do pozemného komponentu prispievajú mechanizovanou rotou na vozidlách typu Boxer, vzdušnému komponentu velí nemecký plukovník.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /red
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiaci článok:
Policajné zabezpečenie návštevy štátnej tajomníčky Ministerstva obrany Spolkovej republiky Nemecko

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.