MENU

Tím pre integráciu síl NATO na Slovensku

má nové velenie


Novým veliteľom Tímu pre integráciu síl NATO (NFIU) na Slovensku sa stal plukovník Marián Kurilla. Vo funkcii dnes oficiálnym vymenovaním nahradil plukovníka Petra Braunera. Okrem výmeny veliteľa sa už skôr tento mesiac uskutočnila aj výmena zástupcu veliteľa slovenskej jednotky NFIU.

Štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer počas slávnostného ceremoniálu v priestoroch kasární vo Vajnoroch poďakoval plk. Braunerovi, pod ktorého velením v rokoch 2019 až 2022 NFIU SVK úspešne plnilo úlohy vrátane podporovania multilaterálnych cvičení SLOVAK SHIELD a SABER STRIKE. Ocenil tiež prehĺbenie a zintenzívnenie komunikácie a spolupráce s maďarskou jednotkou NFIU a Mnohonárodným divíznym veliteľstvom–stred.

„Slovenské NFIU okrem iného efektívne podporuje aj mnohonárodnú jednotku spojencov z NATO pôsobiacu na Slovensku v rámci posilnenia východného krídla Aliancie. Verím, že kvalitné a efektívne plnenie úloh bude tiež devízou nového veliteľa, plukovníka Mariána Kurillu, ktorému prajem veľa síl, odhodlania a úspechov,“ uviedol M. Majer.

Rovnako tak zaželal úspešné pôsobenie aj novému zástupcovi veliteľa, ktorým sa po pplk. Marekovi Stetinovi stal pplk. Lukáš Kyrych. Kompletne nová veliaca skupina na čele s veliteľom a jeho zástupcom bude mať na starosti celkovo 41 príslušníkov, z toho 21 Slovákov a ostatných z Česka, Spojených štátov amerických, Nemecka, Maďarska, Poľska, Rumunska a Spojeného kráľovstva.

Úlohou slovenskej jednotky NFIU je podpora kolektívnej obrany NATO v plánovacom procese, asistencia pri výcviku a spoločných cvičeniach a prípadné zabezpečenie a koordinácia prijatia spojeneckých síl v danom regióne. Na slávnostnom ceremoniáli vo Vajnoroch sa dnes zúčastnil aj generálporučík Jürgen-Joachim von Sandrart – veliteľ mnohonárodného zboru v Štetíne, ktorého súčasťou je aj NFIU pôsobiace na Slovensku.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Jakub Neubauer – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.